• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Сабор „Врела Хомоља“ 2018

 16 Sabor Vrela Homolja 2018У оквиру традиционалне, централне манифестације, која већ деценију и по чини источну Србију препознатљивом као одредиште љубитеља бројних дешавања посвећених неговању традиције, обичаја и културе на Врелима Хомоља – извориштима духа овог поднебља, у друштву добрих људи и вредних домаћина, Жагубица је и ове године окупила бројне учеснике, посетиоце, излагаче и госте.

Први дан Сабора окупио је привреднике свих крајева Србије, којима ни киша која ја наизменично падала, није могла да наруши предузетнички дух.

Привреднике је обишао и са њима разговарао и Сафет Павловић, председник општине са сарадницима.

Организовање округлог стола на тему  "Географска ознака порекла производа и ревитализација задругарства у функцији развоја Хомоља“ је такође садржај који је обележио први дан Сабора окупивши велики број учесника. У пуној сали Пчеларског центра говорили су представници Републичког Завода за интелектуалну својину, Факултета за еколошку пољопривреду, Привредне коморе, Задружног савеза, Регионалне развојне агенције, пословних банака и представници Општине Жагубица.

У Завичајном музеју Хомоља је потом организован пријем за учеснике и госте Сајма   предузетништва уз проглашење победника са конкурса „ Најбољи мед из Србије 2017“, наступ гостију из Пољске и домаћих извођача, а за то време посетиоци су могли да прате сталну изложбену поставку скулптура академика Светомира Арсића Басаре и актуелне изложбе разних аутора.

Увертиру у вечерњи део програма, али и кратак предах од целодневних активности, представљао је коктел за све госте у мотелу Врело, одржан у каснијим послеподневним сатима, после кога је одредиште свих љубитеља уметности била Галерија УЛУХ – а у центру Жагубице, имајући у виду да се радило о изложби слика и експоната чувене уметнице са ових простора, Милене Павловић Барили.

Традиционални „Српски пој од Искона“ одржан је у Сали Културно – просветног Центра а сви присутни су с пажњом отпратили програм који је трајао готово два сата.

Другог дана манифестације, већ у раним јутарњим сатима плато изнад Врела Млаве био је пун излагача и учесника, а котлићи за справљање традиционалних специјалитета у завршној фази припреме.

За то време на обали Млаве риболовци су ћутке уживали у својим дисциплинама и  пецању пастрмке. Ово су и биле једне од категорија у оквиру којих су на крају дана прогласени најбољи. А најбољи су били:

Прво место у справљању старих јела Бранкица Страхинић из Удружење жена „Шарбановац“, а у категорији старих готових јела Удружење жена „Бованско језеро“. Најмаштовитији штанд имало је Удружење жена „Ћовдин“ из Ћовдина, а најоригиналнији сувенир направио је Горан Мицковић из Зајечара. На такмичењу спортских риболоваца победио је Тихиомир Лукић из Лазаревца.

Свој штанд имала је и Техничка школа из Жагубице на коме су се представили традиционално добри будући кувари који се у њој школују, са спремљеним специјалитетима Хомоља. Удружења жена из Жагубице и Лазнице на свом штанду продавала су специјалитет - гулаш од дивљачи и гибаницу печену испод сача. Нудили су и слатко од шумског воћа, сируп од маслачка, ситне колаче, разна пецива, и чувени влашки качамак.

У оквиру треће Међународне Фолклоријаде и  Хомољског посела наступило је око 30 гостујућих и домаћих Културно -  уметничких друштава са близу 900 учесника, што је, као и дефиле свих учесника улицама Жагубице кроз центар насеља, представљало прави спектакл за све посетиоце. „Хомољско посело“ и Модна ревија Удружења жена „Бубамара“  на коме је представљена колекција уникатних ручно рађених одевних предмета од вуне и памука означили  су крај овогодишње манифестације, XVI по реду, чији је организатор Туристичка организација општине Жагубица уз подршку бројних спонзора и генерално покровитељство Скупштине општине Жагубица. 

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=32p8n9xrz-M{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB