• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Уједи инсеката – компликације и прва помоћ

 Ujedi insekata komplikacije i prva pomoćЛетњи период се традиционално карактерише повећаним бројем убода инсеката који не морају да буду опасни, али у случају убода већег броја пчела, оса или стршљена, као и у случају алергијских реакција које они могу да изазову, исход може бити и фаталан. Зато је потребно знати како реаговати у непредвидивим ситуацијама и како се заштити.

Најважније је, како је навела др Весна Сојиловић, специјалиста ургентне медицине и директор Дома здравља у Жагубици, потражити стручну помоћ што пре.

Такође је истакла да нису сви крпељи заражени бактеријом. У случају да особу убоде заражени крпељ, први знаци најчешће се јављају одмах, али је могуће да се назнаке болести појаве и до месец дана касније.

Ако се лечење у тој првој фази прескочи, може лако прећи у други стадијум, односно може доћи до запаљења можданих опни или нерава, зглобова, срчаног мишића и других органа.

Уколико се не почне са лечењем Лајмске болести у другом стадијуму, више месеци или година, може да дође до трајног оштећења здравља, инвалидности и смањења радне способности, односно тада болест прелази у трећи стадијум.

Докторка Стоиловић је указала да сви који проводе време у природи треба да, по повратку кући, детаљно прегледају целу кожу, како би на време открили крпеља и спречили евентуалне негативне последице.

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=4NY26sditSM{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB