Штампа

Жагубица – други дан помоћи

 Drugi dan pomoci u poplaviНакон окупљања у дворишту Oпштинске управе у првим јутарњим сатима, мештани снабдевени рукавицама, чизмама, потребним алатом и опремом, кренули су пут поплављених кућа. Одзив је и другог дана био изузетан, а било је и мештана који су дошли са ровокопачима и тракторима.

Кратак састанак уз распоређивање на терену по групама и чишћење кућа и дворишта, као и уклањање уништених ствари са улица је настављено. Пар минута поплаве пре пар дана у Жагубици за собом су оставили пустош. Био је то дан када су однете не само ствари, како кажу мештани, већ и читав њихов живот.

На ванредној седници Штаба за деловање у ванредним условима, одржаној у суботу 04. августа, одлучено је да се укину све манифестације планиране у наредном периоду на територији општине Жагубица у Крепољину, Лазници и Милановцу. Такође су обустављени и сви турнири у Малом фудбалу који су били у току. Сва средства намењена у ове сврхе преусмериће се за помоћ најугроженијим породицама и домаћинствима страдалим у поплави. Исто тако за све оне који немају услова да спремају храну код куће , у организацији Општинке управе, припрема се храна у кухињи Основне школе „Моша Пијаде“ у Жагубици. Такође се позивају сви који су у могућности да донесу храну за даљу припрему  да се јаве Штабу за ванредне ситуације општине Жагубица. Још једна важна одлука је такође и да се прекида колективни годишњи одмор у вртићу, у Предшколској установи „Полетарац“, како би сва деца предшколшког и основно – школског узраста која немају где да бораве, док се поплављене куће сређују, дошла на боравак од 7 – 15 сати.

Такође, за све изгубљене или пронађене животиње власници се могу јавити Штабу за ванредне ситуације општине Жагубица у згради Општинске управе који дежура 24 сата дневно.

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=o0_sJr80DXg{/videobox}