• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Потписивање уговора о додели бесповратних средстава задрузи у Жагубици

 Potšisivanje ugovora o dodeli sredstava pčelarskoj zadruziМинистар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа Милан Кркобабић, у четвртак, 22. новембра, у 12 часова, у Палати Србија у Београду, потписаће са представницима општине Жагубица уговор о додели бесповратних средстава за оживљавање задруга на територији општине.

Испред општине Жагубица, уговор ће потписати помоћник председника општине, Душан Милосављевић, а средства у износу од 15 милиона динара биће додељена пчеларској задрузи у Жагубици  - за набавку опреме, паковање и пласман меда, што ће, имајући у виду да је управо Хомољски мед први брендирани мед, односно мед са заштићеним географским пореклом на територији Србије и да ову ознаку могу користити само произвођаци са територије Хомоља, које се територијално поклапа са подручјем општине Жагубица, у многоме допринети развоју пчеларства и укупном развоју Хомољског краја.

Новац се додељује у оквиру Програма подршке спровођењу мера равномерног регионалног развоја Републике Србије, учешћем државе у економско-финансијским подстицајима за оснивање нових задруга и инвестиционе пројекте постојећих задруга у 2018. Години.

Ово је до сада најзначајнији корак у историји задругарства где се финансијским средствима за 71 општину, укупно додељује 804 милиона динара, и тако се на конкретан начин  помаже удруживање малих произвођача, а све у циљу опстанка села.

Свечаном потписивању уговора са новооснованим и постојећим задругама присуствоваће и председник Одбора за село САНУ, академик Драган Шкорић, који је уједно и председник Комисије за доделу бесповратних средстава, као и  председници Задружног савеза Србије и Задружног савеза Војводине Никола Михаиловић и Радислав Јованов, проф. др Зоран Кесеровић и други угледни гости.

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=cNz-tga2LkA{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB