Штампа

Светски дан борбе против ХОБП - а

Сваке године последње недеље новембра обележава се Светски дан хроничне опструктивне болести плућа (ХОБП), прогресивне болести коју карактерише ограничен проток ваздуха кроз дисајне путеве која није у потпуности реверзибилна, а обухвата опструктивни бронхитис и емфизем плућа.

Главни узрочници болести су, према подацима СЗО, пушење, унутрашње и спољно атмосферско загађење, излагање прашини или хемијским производима на радном месту, као и респираторне инфекције којима је организам био изложен током детињства.

ХОБП карактерише јутарњи кашаљ, велика задиханост после физичких напора, која током година постаје стална, као и прогресивно смањење даха због сталног скупљања бронхија које угрожава функционисање плућа.

Садашње терапије које се примењују на пацијентима оболелим од ХОБП-а донекле побољшавају живот пацијената, али је престанак пушења за сада једини начин да се спречи погоршање болести.

Данас постоји читава палета лекова за лечење ове прогресивне болести а ново светло дају и нови лекови чија су циљна група управо они болесници са честим погоршањима болести.