• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Регистрована болест говеда

 Registrovana bolest goveda u HomoljuУгинуће стоке на подрују планине Бељаница на удаљености од 30 – так километара од Жагубице регистровано је почетком јула месеца, јер власници говеда пре изгона на испашу нису спровели потребне мере, како би заштили стада,  а то су пре свега адекватан смештај на паши, превентивне мере деклиматизације и вакцинација комплетне стоге која се изгони на испашу.

Са стручног аспекта о овом проблему говорио је Зоран Илић, дoктор ветернинарске медицине и директор ветеринарске станице у Жагубици, истакавши при том да је питање веома комплексно и да су највећи узрочник болести климатске промене.   

На испашу је овог пролећа на местима тзв. жагубичке и сувидолске речке, где су се и десила угинућа, изведено око 600 грла од којих је угинуло близу 40.

О Закону о држању стоке постоје и редослед и токови који морају бити испоштовани, истакао је Илић и апеловао на све сточаре да спроведу потребне мере како би заштитили стада, а сви запослени у ветеринарској станици ће им у томе пружити максималну помоћ. Што се обољевања тиче, по његовим речима,тренутно је затишје, јер последњих дана нема пријављених и регистованих случајева.

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=2aYwwEvox50{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB