Exchange 4 176

Zavicajni muzej Homolja Zagubica logo

connecting europeans logo2

OZAKONJENJE OBJEKATA

godina preduzetništva1

 

NACRT RSRR 2016 2020

Eтнографска изложба и „Калиграфија” у Завичајном музеју Хомољa

 Etnografska izlozba i kaligrafija u ZagubiciЕтнографска изложба у музеју Хомоља у Жагубици за посетиоце ће бити отворена наредних годину дана.  Аутор изложбе је етнолог Даница Ђокић.

На изложби су приказани: стамбена архитектура, посуђе које се некада користило, храна: сва она коју је Хомоље у тадашње време давало, сегмент традиционале привреде, бачијско сточарство, елементи старе српске ношње којом су се очували „трвељи“ као оглавље које потиче из средњег века, али и архаична женска влашка ношња на којој је најупечатљивији детаљ прегача са ресама.

 

Изложба такође садржи мотиве породичне славе и привредни  део, који је Жагубицу претворио у варошицу и имао утицаја на формирање чаршије, а то су занати и угоститељство.

Поред ове, у музеју Хомоља у Жагубици налази се и поставка изложбе „Калиграфија“, уметност давања форме на изражајан, хармонистички и вешт начин аутора Виолете Марковић, која је до сада самостално излагала седам пута и учествовала на преко 50 колективних изложби.

Градећи своје стваралаштво на основама српске средњовековне писане традиције али и оне настале на архитектонској пластици, уметница је ћирилични запис успешно сјединила са шаром и украсом као смисаоним језиком симбола. Потпуна посвећеност делу, где се приказују контрола руке и уметност истовремено, исказује раскош којим се спајају традиција и уметност на савремени начин суштински је приближавајући данашњем времену и подједнако обраћајући пажњу на прошлост.

Statut opstine-dugme

Strategije-dugme

prostor urban 1

test

Vazni telefoni-dugme

informator

documents2

 

vatrogasci 1

IPA logoFinal

ПИТАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА 2

galerija starih fotografija

Услужни сервис грађана2

Turistička-logo

rra bp

GIS

БЕСПЛАТНА ПРАВНА ПОМОЋ 3

.

Скупштина Општине Жагубица

Трг Ослобођења 1

012/7643-153

opstinazagubica@ beotel.net

Logo donji