• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Naša realizacija najbolja u Srbiji

Projekat "Upravljanje imovinom-korist za sve", koji su sprovodili grad Požarevac i opštine Petrovac na Mlavi, Kučevo, Velika Plana, Veliko Gradište, Golubac i Žagubica, izabran je za najbolje realizovan u Srbiji.

 
 
 

Projekat Grada Požarevca i partnerskih opština izabran je za najbolje realizovan projekat u okviru Konkursa programa „EU Exchange 4“ , u okviru programske komponente 3-Grant šema, a koji je trajao od 6. marta do 30. aprila 2015. godine.

Projekat je nagrađen u okviru kategorije „Lokalni ekonomski razvoj“, a odluku o najbolje realizovanom projektu doneli su članovi sektorskih radnih grupa za relevantnu temu.

U konkurenciji je bilo 38 gradova i opština iz Srbije.

Na završnoj konferenciji programa „EU Exchange 4“ u septembru 2015. godine, biće predstavljeni postignuti rezultati projekta.

Da podsetimo, donator projekta "Upravljanje imovinom-korist za sve" je Delegacija Еvropske unije kroz “grant šemu” programa "Exchange 4", koji sprovodi Stalna konferencija gradova i opština.

Koordinator i vodeći partner je Grad Požarevac, a partneri - ko-aplikanti su opštine: Petrovac na Mlavi, Velika Plana, Žagubica, Kučevo, Veliko Gradište i Golubac.

Vremenski period implementacije projekta je februar 2014 - februar 2015, a budžet Projekta iznosi 219.147,90 evra

Cilj projekta je stvaranje preduslova za brži lokalni ekonomski razvoj opština partnera na Projektu, uspostavljanjem efikasnijeg načina upravljanja opštinskom imovinom. Projektom treba da budu ojačani ljudski i organizacioni kapaciteti obuhvaćenih opština za upravljanje imovinom, zatim unapređeni tehnički kapaciteti nabavkom računarske opreme i softverske podrške za upravljanje imovinom.

Glavne aktivnosti na Projektu:

- Analiza i usklađivanje pravnog i institucionalnog okvira lokalnih samouprava sa odredbama Zakona o javnoj svojini
- Еdukacija zaposlenih i formiranje posebne jedinice za upravljanje imovinom u okviru svake lokalne samouprave partnera na Projektu
- Razvoj Metodologije upravljanja i procene vrednosti nepokretnosti u javnojsvojini
- Sakupljanje i evidentiranje podataka o imovini u javnoj svojini i formiranje jedinstvene baze podataka o istoj
- Nabavka računarske opreme I softvera za upravljanje imovinom
- Upis prava svojine nad popisanim nepokretnostima

Prednosti popisa i upisa imovine u javnoj svojini

Donošenjem Zakona o javnoj svojini 2011. godine stekli su se uslovi da lokalne samouprave upišu vlasništvo nad imovinom kojom su do tada samo raspolagale. Popis imovine predstavlja prvi korak, koji podrazumeva veoma složenu aktivnost prikupljanja pravnih, tehničkih i finansijskih podataka o imovini gde je lokalna samouprava do sada bila korisnik (građevinske parcele, poslovni i stambeni objekti, stanovi, površine javne namene: ulice, parkovi, skverovi, zelene površine, putevi, infrastrukturni objekti i dr). Nakon izvršenog popisa, sledi procena vrednosti nepokretnosti, a zatim i upis vlasništva u korist lokalnih samouprava.


© 2022 Општина Жагубица
design by XB