POPLAVE2018 RESENJA

Zavicajni muzej Homolja Zagubica logo

connecting europeans logo2

Exchange 4 176

OZAKONJENJE OBJEKATA

godina preduzetništva1

 

NACRT RSRR 2016 2020

Почетак обуке за ватрогасце у оквиру пројекта „Ватрогасци и управљање ванредним ситуацијама Рекаш - Жагубица“

 Pocetak obuke za vatrogasce projekat Rekas ZagubicaУ оквиру пројекта „Ватрогасци и управљање ванредним ситуацијама Рекаш Жагубица“ који је финансиран од стране Европске уније, у оквиру инструмената за предприступну помоћ (ИПА II) у Жагубици је организована обука за ватрогасце.

У складу са циљевима пројекта, активност спровођења и организовање обуке за ватрогасце , реализује се у  склaду са Правилником о условима које морају испуњавати правна лица регистрована за извођење посебне обуке за лица која раде на пословима заштите од пожара. Обуку за ватрогасце организује Ватрогасно друштво из Бора које испуњава наведене услове, а наставним планом обуке предвиђено је 90 часова теоријске и практичне  наставе и полагање завршног испита. Теоријски део наставе организован је у Жагубици, док ће се практични део наставе организовати на ватрогасном полигону у  Бору.

Током обуке, а у складу са правилником о стицању звања у области ватрогаства,  организоваће се предавања  из следећих тема: Прописи у области противпожарне заштите, превентива, средства  за гашење, ватрогасна техника, ватрогасна тактика и практичне вежбе на ватрогасном полигону.

Пројекат „Ватрогасци и управљање ванредним ситуацијама Рекаш - Жагубица“ има за циљ да побољша и унапреди услове у прекограничним заједницама за деловање у ванредним ситуацијама, оснажи локалне актере и допринесе ефикаснијем деловању у случају заштите од пожара, што ће значајно допринети смањењу штета проузрокованих пожарима. Кроз пројекат ће се реализовати активности које ће идентификовати тренутну ситуацију у области потенцијалних ризика, дефинисати стратегију реаговања и деловања у области ванредних ситуација, унапредити и побољшати информисање и знања грађана о значају заштите животне средине.

Јовица Стојановић, координатор пројекта истакао да је обука  за ватрогасце  једна од  значајнијих активности, јер ће се  стварити услови  за превентивно и ефикасније деловање у случају пожара и смањењу штета проузрокованих пожарима. Полазницима обуке пожело је  срећан и успешан рад  и такође поздравио представнике ватрогасног друштва из Бора, који ће током наредних два месеца  организовати обуку.

Прво предавање у оквиру програма Пројекта прекограничне сарадње Србија - Румунија, одржали су  Милан Илић, дипломирани инжињер заштите од пожара, шеф стручног штаба и командант оперативне Јединице и Миле Јордановић електо – инжињер, члан ИО Добровољног ватрогасног друштва  и заменик председника друштва.

Предавачи Добровољног ватрогасног друштва Бор, покушаће да кроз часове учесницима обуке пренесу сва потредбна знања, кроз предавања, литературу, брошуре и практични део обуке, како би се оспособили за звање ватрогасца који, како су истакли, представља веома одговоран посао.

Милена Пајић, Технички одговорно лице на Пројекту истакла је да је за обуку пријављено 16 полазника и да је укупан буџет пројекта „Ватрогасци и управљање ванредним ситуацијама Рекаш – Жагубица“ 1.414.000 еура  од чега Европска унија финансира  1.201.915 еура, а општине Рекаш и Жагубица  суфинансирају пројекат са 212.085 еура. 

 

Statut opstine-dugme

Strategije-dugme

prostor urban 1

test

Vazni telefoni-dugme

informator

documents2

 

vatrogasci 1

IPA logoFinal

ПИТАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА 2

galerija starih fotografija

Услужни сервис грађана2

Turistička-logo

rra bp

GIS

БЕСПЛАТНА ПРАВНА ПОМОЋ 3

.

Скупштина Општине Жагубица

Трг Ослобођења 1

012/7643-153

opstinazagubica@ beotel.net

Logo donji