Exchange 4 176

Zavicajni muzej Homolja Zagubica logo

connecting europeans logo2

OZAKONJENJE OBJEKATA

godina preduzetništva1

 

NACRT RSRR 2016 2020

Сабор „Врела Хомоља“ 2018

 16 Sabor Vrela Homolja 2018У оквиру традиционалне, централне манифестације, која већ деценију и по чини источну Србију препознатљивом као одредиште љубитеља бројних дешавања посвећених неговању традиције, обичаја и културе на Врелима Хомоља – извориштима духа овог поднебља, у друштву добрих људи и вредних домаћина, Жагубица је и ове године окупила бројне учеснике, посетиоце, излагаче и госте.

Први дан Сабора окупио је привреднике свих крајева Србије, којима ни киша која ја наизменично падала, није могла да наруши предузетнички дух.

Привреднике је обишао и са њима разговарао и Сафет Павловић, председник општине са сарадницима.

Организовање округлог стола на тему  "Географска ознака порекла производа и ревитализација задругарства у функцији развоја Хомоља“ је такође садржај који је обележио први дан Сабора окупивши велики број учесника. У пуној сали Пчеларског центра говорили су представници Републичког Завода за интелектуалну својину, Факултета за еколошку пољопривреду, Привредне коморе, Задружног савеза, Регионалне развојне агенције, пословних банака и представници Општине Жагубица.

У Завичајном музеју Хомоља је потом организован пријем за учеснике и госте Сајма   предузетништва уз проглашење победника са конкурса „ Најбољи мед из Србије 2017“, наступ гостију из Пољске и домаћих извођача, а за то време посетиоци су могли да прате сталну изложбену поставку скулптура академика Светомира Арсића Басаре и актуелне изложбе разних аутора.

Увертиру у вечерњи део програма, али и кратак предах од целодневних активности, представљао је коктел за све госте у мотелу Врело, одржан у каснијим послеподневним сатима, после кога је одредиште свих љубитеља уметности била Галерија УЛУХ – а у центру Жагубице, имајући у виду да се радило о изложби слика и експоната чувене уметнице са ових простора, Милене Павловић Барили.

Традиционални „Српски пој од Искона“ одржан је у Сали Културно – просветног Центра а сви присутни су с пажњом отпратили програм који је трајао готово два сата.

Другог дана манифестације, већ у раним јутарњим сатима плато изнад Врела Млаве био је пун излагача и учесника, а котлићи за справљање традиционалних специјалитета у завршној фази припреме.

За то време на обали Млаве риболовци су ћутке уживали у својим дисциплинама и  пецању пастрмке. Ово су и биле једне од категорија у оквиру којих су на крају дана прогласени најбољи. А најбољи су били:

Прво место у справљању старих јела Бранкица Страхинић из Удружење жена „Шарбановац“, а у категорији старих готових јела Удружење жена „Бованско језеро“. Најмаштовитији штанд имало је Удружење жена „Ћовдин“ из Ћовдина, а најоригиналнији сувенир направио је Горан Мицковић из Зајечара. На такмичењу спортских риболоваца победио је Тихиомир Лукић из Лазаревца.

Свој штанд имала је и Техничка школа из Жагубице на коме су се представили традиционално добри будући кувари који се у њој школују, са спремљеним специјалитетима Хомоља. Удружења жена из Жагубице и Лазнице на свом штанду продавала су специјалитет - гулаш од дивљачи и гибаницу печену испод сача. Нудили су и слатко од шумског воћа, сируп од маслачка, ситне колаче, разна пецива, и чувени влашки качамак.

У оквиру треће Међународне Фолклоријаде и  Хомољског посела наступило је око 30 гостујућих и домаћих Културно -  уметничких друштава са близу 900 учесника, што је, као и дефиле свих учесника улицама Жагубице кроз центар насеља, представљало прави спектакл за све посетиоце. „Хомољско посело“ и Модна ревија Удружења жена „Бубамара“  на коме је представљена колекција уникатних ручно рађених одевних предмета од вуне и памука означили  су крај овогодишње манифестације, XVI по реду, чији је организатор Туристичка организација општине Жагубица уз подршку бројних спонзора и генерално покровитељство Скупштине општине Жагубица. 

Statut opstine-dugme

Strategije-dugme

prostor urban 1

test

Vazni telefoni-dugme

informator

documents2

 

vatrogasci 1

IPA logoFinal

ПИТАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА 2

galerija starih fotografija

Услужни сервис грађана2

Turistička-logo

rra bp

GIS

БЕСПЛАТНА ПРАВНА ПОМОЋ 3

.

Скупштина Општине Жагубица

Трг Ослобођења 1

012/7643-153

opstinazagubica@ beotel.net

Logo donji