• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Успешно организован Сабор фрулаша и дудучара „Хомољска фрула“ у Осаници

У циљу очувања традиције и културе а под пуним покровитељством општине Жагубица, у насељу Осаница традиционално, девети пут заредом, у суботу, 25.маја, одржан је Сабор фрулаша и дудучара 2019. - ”Хомољска фрула”.

Оно што је приметно - из године у годину, све јача конкуренција и веће интересовање како мештана, тако и посетилаца, уз главни акценат на очувању традиције кроз препознатљив звук фруле и дудука. У осаничком Дому културе целовечерњи програм ове године је отворио заменик председника СО Жагубица Миле Перић

И овогодишњи Сабор фрулаша и дудучара пропраћен је бројним културно уметничким садржајима, а почетак манифестације је традиционално обележен дефилеом свих учесника - такмичара и културно уметничких друштава кроз центар насеља, предвођених челницима општине Жагубица.

Штандови на којима су изложене народне рукотворине удружења жена општине Жагубица, као и округли сто на тему: ”УТИЦАЈ РУРАЛНЕ СРЕДИНЕ НА МОДЕРНО СВИРАЊЕ НА ФРУЛИ” привукли су велики број посетилаца. 

У Култтурно уметничком делу програма наступило је десет културно уметничких друштава из: Породина, Стамнице, Нереснице, Петровца и Јасикова, а драги гости били су и Представници  КУД - а „ДУКАТ“ из Италије, док су се у другом делу ревијалног програма представили домаћини – културно уметничка друштва жагубичке општине: из Крепољина, Осанице и Лазнице.

У најважнијем, такмичарском делу манифестације, надметало се 13 такмичара. Нимало лак задатак да и ове године одабере најбоље, имао је стручни жири у саставу: Светлана Цица Азањац, председник жирија и селектор републичког такмичења, Зоран Рајчић, председник Савета Сабора фрулаша Србије, Тихомир Пауновић, чувени фрулаш са ових простора.

А титуле најбољих понели су: У категорији деце до 12 година,  Катарина Пујкиловић  из Осанице, 12– 16 год.  Анђела Петковић из Осанице, Сениори: Жика Макуљевић из Рановца, у категорији Дуети, Изворно Вук и Сава Петровић из Лазнице.Укупни победник Сабора фрулаша 2018. је  Жика Макуљевић из Рановца.

Организатори Манифестације Сабор фрулаша и дудучара Осаница 2019. су: Туристичка Организација општине Жагубица, КПЦ Јован Шербановић и МЗ „Победа“ Осаница.  Генерални покровитељ манифестације је Општина Жагубица.


© 2022 Општина Жагубица
design by XB