Штампа

Успешно организовани XX Спасовдански сусрети у Крепољину

У Крепољину је 8. јуна, ове године, одржана Међународна манифестација „Спасовдански сусрети“, и то Јубиларни двадесети пут. У организацији КУД-а „Младост“ Крепољин, а под пуним покровитељством Општине Жагубица, овај Јубилеј обележила је добра организација и велика посећеност.

Манифестација је започела састанком претставника КУД-ава са организаторима и челницима општине у ОШ „Јован Шербановић“ у Крепољину, одакле пола сата касније креће дефиле ка центру насеља. Дефиле је предводио председник општине Жагубица Сафет Павловић, у пратњи многобројних челника локалне самоуправе.

Групе момака и девојака, девојчица и дечака, стигло је у Крепољин да у најлепшим ношњама представе игре свога краја. Ове године учешће је узело шест Културно уметничких друштава из Србије и околних земаља. На крају дефилеа сви учесници одиграли су братско коло показавши сву шароликост фолклорног стваралаштва, а на одушевљење  многобројних присутних грађана.

Након братског кола ученици су се упутили ка стадиону малих спортова у  Крепољину где је одржан Културно уметнички програм. Програм XX Спасовданских сусрета, у присуству многобројне публике, учесника и челника општине, на челу са председником Сафетом Павловићем, отворио је Душан Милосављевић, помоћник председника општине Жагубица.

Не кријући одушевљење и осврнувши се на дугу традицију Спасовданских сусрета у Крепољину, присутнима се обратио и Миланче Милојковић, председник КУД- а „Младост“ Крепољин, који је овом приликом истакао све оне  који су кроз 20 протеклих година узели учешће у Спасовданским сусретима, а потом свим заслужним појединцима и фирмама доделио плакете и захвалнице.

После додела плакета уследио је вишесатни Културно уметнички програм који је још једном показао и доказао да фолклор афирмише и поспешује младе људе да негују и одржавају културно наслеђе свог краја кроз песму и игру, чувајући тако традицију, баштину и корене свога народа.

После уметничког дела програма за све учеснике организовано је дружење, односно народно весеље, до касних вечерњих сати, или како организатори кажу, дружење до зоре.

Организатор манифестације је КУД  „Младост“ Крепољин, суорганизатори су Туристичка Организација општине Жагубица, КПЦ „Јован Шербановић“ Жагубица, а генерални покровитељ манифестације је Општина Жагубица.