• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Обележена слава цркве „Св. Тројице“ у Жагубици

Црква „Свете Тројице“ у Жагубици прославила је своју славу у недељу, 16. јуна, у присуству великог броја верника.

Протонамесник Жагубичке парохије одржао је свету литургију, а потом  је са овогодишњим колачарима обављено резање колача. На овај дан, по традицији и верским обичајима, верници су из црквене порте понели венчиће, исплетене од траве и цвећа, који се потом чувају у кући и бране од сваког зла током читаве године.

Несебична помоћ и подршка локалне самоуправе општине Жагубица ни овај пут није изостала те је у то име свим верницима црквену славу честитао помоћник председника општине Жагубица Душан Милосављевић.

Празник Духови,  у народу познат као Свете Тројице, један је од три највећа празника у Српској православној цркви, који  се обележава  50 дана после васкрса и 10 дана после Спасовдана.  Духови представљају и рођендан Хришћанске цркве , а називају се још и Тројичин дан. По значају је трећи празник после Ускрса и Божића и такође се слави три дана. Празник је назван „Света Тројица“, јер се , према јеванђељима  поред светог Оца и Сина, на овај дан јавило физичко треће лице Свете Тројице – Свети Дух.


© 2022 Општина Жагубица
design by XB