Штампа

Министар за регинални развој Милан Кркобабић у посети општини Жагубица

Министар у Влади Србије Милан Кркобабић, задужен за регинални развој, посетио је у петак, 21. јуна општину Жагубица.

Најпре је организован пријем у кабинету председника Сафета Павловића, који га је дочекао са осталим члановима општинског руководства, а затим је министар заједно са сарадницима и руководством општине Жагубица обишао пчелињаке задруге “Хомоље мед” и домаћинство у селу Милатовац. Заједно са министром општину Жагубица и околна села посетио је и академик Драган Шкорић, председник Академијског одбора за село Српске академије наука и уметности, проф. др  Милован Митровић, потпредседник истог одбора и Бранислав Гулан, агроекономски аналитичар.

Након  што су обишли  и погоне за прављење воска, за прављење хране за пчеле и за паковање меда, у просторијама Задруге “Хомоље мед” у Жагубици, министар Кркобабић и председник општине Жагубица обратили су се присутнима.

Председник општине Сафет Павловић захвалио је министру на посети и средствима које је задруга са територије општине Жагубица  добила за свој рад, и такође истакао да неће стати на овоме и да су задругари из ових крајева спремили још квалитетних пројеката како би сви заједно што боље искористили потенцијале које им овај крај пружа.

Министар Милан Кркобабић истакао је успех пројекта Владе Србије који задругарству враћа стари сјај, доносећи бољитак домаћинима:

"Жагубица је некада била центар задругарства, а ми на данашњи дан имамо чак 457 новоснованих задруга у Србији, малих фабрика под отвореним небом. Овај крај има чиме да се поноси, а овакви примери задруга показују да смо на правом путу. Успећемо ако будемо искрени и сви укључени, Влада Републике Србије, локална самоуправа и домаћини Србије“, рекао је Кркобабић и заједно са председником и члановима Српске академије наука и уметности поновио да је село више од пољопривреде, да мора да има сву потребну инфраструктуру, здравствену заштиту, спортске и културне садржаје...

Задрузи “Хомоље мед” прошле године додељено је 15 милиона динара бесповратних средстава у оквиру програма подршке спровођењу мера равномерног регионалног развоја Републике Србије, учешћем државе у економско-финансијским подстицајима за постојеће и формирање нових задруга. Задруга је тим средставима набавила 1.000 кошница, 1.000 ројева пчела као и пратећу опрему за пчеларство.