Штампа

Министар Кркобабић у посети задрузи “Хомоље мед “ у Жагубици

Кабинет министра Кркобабића ће у наредном периоду радити на реализацији идеје да се од укупно преко 200 000 хектара државне земље, младим пољопривредницима додели  на коришћење до 50 х .

Министар је овом приликом, у Жагубици, посетио седиште пчеларске задруге, где је обишао погоне за прављење воска, прављење хране за пчеле и за паковање меда. Током обиласка  задруге Хомоље мед у коју је удружено 90 пчелара и 30 коопераната, Кркобабић је рекао да они нису чекали инвеститоре већ су се самостално удружили. Такође је предложио да  задругари потраже помоћ неке домаће компаније као подршку при извозу Хомољског меда са ознаком географског порекла.

“Наш циљ је да имамо одрживо породично газдинство. Оно је основ опстанка овог краја. Оно што посебно морам да истакнем јесте, да је сарадња локалне самоуправе кључна. Ови објекти су општински, општина их је уступила задругарима... дала им је на коришћење... дала им је и новчана средства. То је та синергија о којој ја причам. Ако се удружимо она је нешо више од обичне идеје. Према томе, ови људи овде показују Жагубици, Браничевском округу и целој Србији, како може да се ради. То је ослонац на сопствене снаге. Да ли су они чекали стране инвенститоре? Нису. Добро је ако неко буде дошао... али не можемо само да чекамо. Ово је пример самоиницијативе, шта можемо ми да урадимо. Данас, ово је једна од најбољих  вести за Републику Србију. На данашњи дан 454 задруге су формиране. И то су добри примери којим људи треба да иду“, истакао је Милан Кркобабић , министар задужен за регионални развој

Задругарство и рурални развој представљају један од најважнијих стратешких приоритета Општине Жагубица, којој управо овакви пројекти, а пре свега стварање сложене задруге у наредном периоду представљају основ економског развоја.

„Желим да се захвалим министру и његовом тиму на одлуци да посете општину Жагубица, а посебно на средствима које је министарство доделило да би пчеларска задруга могла да функционише. Жагубица је била позната по задругама, међутим, на жалост, закон о повраћају земљишта довео је задругарство до уба пропасти, не само у нашој општини , већ на територији целе Србије. Цела Србија дугује захвалност нашем министру и министарству које је препознало задругарство, јер то је једини начин да оживимо сва села на територији наше прелепе Србије. Очекујемо и даљу сарадњу са министарством, коју смо и до сада имали, као што имамо сарадњу и са Владом Републике Србије, а посебно са председником Републике Србије Александром Вучићем. Ми смо спремни већ са новим пројектом да конкуришемо како бисмо могли да оснујемо још једну такозвану сложену задругу, где би окупљали све постојеће мање задруге, да ујединимо у једној целини. И не само да се бавимо медом, већ и сточарством. Да та задруга буде скуп свега оног што наша општина има, јер смо познати по сточарству на далеко. Познати смо по Хомољском јагњету и хомољском сиру, као и по брендираном Хомољском меду“, рекао је Сафет Павловић, председник општине Жагубица.

Хомољски мед, као први брендирани мед у Србији , свакако завређује адекватан третман оригиналног и  раритетног  производа, а Општина Жагубица, која се територијално поклапа са подручјем Хомоља, богата је и другим производима препознатљивог географског порекла и квалитета.