• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Oдржан XVII Сабор „Врела Хомоља“ у Жагубица

Више од 50 излагача, на десетине такмичара у припремању старих специјалитета домаће кухиње и осталим категоријама, целодневни наступи домаћих и гостујућих културно - уметничких друштава на централној позорници изнад врела Млаве, спортски риболовци који су се такмичили у пецању надалеко чувене хомољске пастрмке -  обележило је Сабор „Врела Хомоља“, 17. - ти по реду, и једном речју – предиван дан у Жагубици уз одушевљене посетиоце и одличну организацију.

Награда за најукусније традиционално готово јело припала је Удружењу жена “Стамничанке” из Стамнице, награда за најукусније традиционално јело припремано на лицу места припала је  Удружењу “Крилас” из Ћовдина, најоригиналнији сувенир представило је Удружењу жена “Златне руке” из Кладурова, а најлепше су украсиле штанд чланице Удружења“Старчевљанке” из Старчева.

У категорији Спортског риболова „ŽAGUBICA  FLY“, дисциплина мушичарење, прва три места припала су  Стојановић Вањи из  Ниша, Ђорић Драгану  из  Лесковца и Аксовски Срђану из Петровца на Млави.

У оквиру бројних штандова, представили су се и ученици Средње Техничке школе из Жагубице, заједно са својим вршњацима, гостима из Пољске. Све ове садржаје другог дана манифестације обишао је и председник општине Сафет Павловић, са сарадницима и осталим представницима општинског руководства.

Бројни садржаји обележили су и први дан Сабора – „Сајам меда и предузетништва“, у главној пешачкој зони у Жагубици, на коме се представило више од 40 предузетника.

Проглашени су произвођачи најбољег меда Србије, програм пресељен из Београда у Жагубицу, што довољно говори о значају Задруге „Хомоље мед“ и њеном производу, првом брендираном меду у Србији, уз учешће представника Завода за интелектуалну својину Србије и професора и декана Факултета за еколошку пољопривреду, као и домаћина – представника општине Жагубица.

У Завичајном музеју Хомоља у Жагубици, као и увек, квалитетан избор бројних садржаја које су приликом отварања обишли и председник општине Жагубица Сафет Павловић и председник Скупштине општине Оливера Пауљескић, са сарадницима.

За некога све, за сваког понешто и Сабор је заокружен концертом нове певачке наде Милице Павловић и њене колегинице Ане Кокић, уз велики број посетилаца.

Генерални спонзор XVII Сабора „Врела Хомоља“ је Банка „Поштанска штедионица“ ад Београд. Златни спонзор компанија „FCC environment“, сребрни спонзор „Avala resources“.

Генерални покровитељ Централне туристичке манифестације је Општина Жагубица.


© 2022 Општина Жагубица
design by XB