Штампа

„Дани проје и сира“ у Медвеђици

Традиционална Манифестација “Дани проје и сира” одржана је у суботу, 17. августа, по једанаести пут, улазећи у другу деценију свог постојања.

Тога дана, уобичајено, сви путеви водили су у Медвеђицу, оазу нетакнуте природе са свим етно специфичностима, у коју се сваке године враћа на хиљаде посетилаца из земље и иностранства да би уживали у посебним укусима проје и сира и мирису свога завичаја.

Поред избора за најбоље домаће специјалитете – проју, сир, свадбарски купус, припремана је и проја највећег пречника, што, како проверени кувари кажу, није нимало једноставно, а ове године оборен је рекорд за 5 цм у односу на претходну и износио је 98 цм, док је велики број такмичара исказао своје умеће и у 12 различитих спортских дисциплина које изискују посебну снагу и издржљивост: гурању запрежних кола, пењању уз конопац, бацању камена с рамена, прецизном шутирању, трчању у паровима у џаковима, најбржем ношењу воде – водоноше, преље, као и испијању пива на цевчицу и другим дисциплинама.

Све учеснике и госте из овог и других региона, као и представнике других општина, већ у току преподневних сати обишао је и прави домаћин манифестације, Сафет Павловић, председник општине Жагубица, са сарадницима, потврђујући епитет традиционално гостопримљивих људи са ових простора.

Културноуметнички програм отворила је председница Скупштине општине Оливера Пауљескић.

Уследили су наступи КУД-а Младост из Крепољина и индивидуалних солиста и рецитатора тематских текстова и здравица написаних специјално за ову прилику. На крају програма додељене су награде најбољима

Домаћица која је припремила најбољу проју је Милоранка Николић из Крепољина, а припремом најукуснијег сира од сада ће се моћи похвалити Кристина Николић,  која је такође награђена и за најбољи свадбарски купус......

Дан препун утисака, добре воље и енергије која приметно извире из столетних шума и природе пуне инспирације - нарочито за уметнике галерије УЛУХ који су и ове године традиционално стварали своја дела у Медвеђици, а која ће остати драги сведоци једног времена и једног тренутка и још једне манифестације. Недалеко од вреве окупљених мештана и централних дешавања могао се обићи и тзв. „Тунел љубави“– зашто се бас тако зове и да ли његов обилазак доноси љубав посетиоцима, ове године нисмо стигли да проверимо, али ћемо зато следеће то свакако учинити. А позивамо и вас.

Манифестација је, након целодневних садржаја, симболично заокружена заједничким колом свих учесника и гостију – више од хиљаду људи спонтано се ухватило за руке заигравши на комплетном платоу на коме се одвијала манифестација. Ова слика најбоље и говори о задовољству гостију, а њихове речи то и потврђују.