• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Међународни дан писмености обележен у ОШ “Моша Пијаде“ у Жагубици

Унеско је 17. новембра 1965. године, прогласио 8. септембар Међународним даном писмености. Овај празник први пут је обележен 1966. године, а његов циљ је да се истакне важност писмености појединца, заједнице и друштва.

У Основној школи “Моша Пијаде“ у Жагубици, протекле недеље обележен је Међународни дан писмености, а  наставница Српског језика Тамара Марић, говорила је о важности и значају овог дана у време модерне писмености.

 „Сви говоре колико је важно да се правилно и правописно изражавамо у свакодневном говору током нашег говора и такође сви говоре да је важно да негујемо нашу језичку културу и наш сам језик. Међутим у данашње време због нове информатичке писмености, наш народ, као и ученици све мањеводе рачуна о свом свакодневном говору и о правописним грешкама. Наш задатак, задатак наставника, је да стално ученике упутимо на адекватно литературу, да би своје језичке недоумице разрешили и да све оно што им је нејасно, ми као наставници будемо ту и пружимо им неко решење. Информатичка писменост има и своје предности и своје недостатке. Једна од предности је баш тај брз и лак начин комуницирања, док је главни недостатак то што се губи наш језик, губи се наше писмо, као и ћирилица. Потребно је да се ми као наставници прилагодимо савременим технологијама и да ученицима  стално пружамо могућност да уз помоћ интернета, или већ уз помоћ друштвених мрежа, незабораве наш језик, наше писмо и да воде рачуна о правопису и о граматици. Зато је важно да децу усмеримо  да читају што више, јер ће на тај начин сачувати своје писмо  и самим тим ће неговати и ћирилицу као наше писмо“, истакла је Тамара Марић, наставник Српског језика.

 Сваке године, на овај дан помињу се поражавајући подаци који показују да књиге не могу да се изборе са рачунарима и паметним телефонима, а то се даље одражава на вокабулар младих и на њихово познавање књижевности, историје и културе наше земље. На глобалном нивоу на Међународни дан писмености УНЕСКО сваке године подсећа међународну заједницу на статус писмености и образовања деце и одраслих.


© 2022 Општина Жагубица
design by XB