Штампа

Буџет и хидроелектране на Дневном реду XXVII седнице СО Жагубица

На седници Скупштине општине Жагубица одржаној 27. септембра, којој је поред 22 одборника и представника СО, присуствовао и председник општине Сафет Павловић, његов заменик Предраг Ивковић, помоћник Душан Милосављевић, као и начелници одељења локалне самоуправе.

Након једногласно усвојеног записника са претходне седнице, приступило се Дневном реду. Као прва тачка због хитности поступка уз сагласност свих присутних одборника, уврштена је тачка - предлог закључка председника о покретању поступка за прибављање непокретности објекта ФОЖ у својини општине Жагубица непосредном погодбом, чиме се стичу услови за упошљавање одређеног броја људи и решавање горућег проблема општине, а то је само један од уговорених пословних планова, како је недавно на обележавању Дана општине, изјавио председник општине Жагубица. Ову тачку је укратко на седници образложио Томислав Милојевић, секретар СО.

Затим је усвојен  извештај о извршењу Одлуке о буџету општине Жагубица за ову годину за период 01. 01. 2019 до 30. 06. 2019.године у целини и Предлог Одлуке о изменама и допунама Одлуке о буџету општине Жагубица за 2019. годину, о чему је опширније говорио руководилац одељења за финансије и буџет општине Жагубица.

Уследило је разматрање Извештаја Комисије за проверу законитости ради давања сагласности – односно разматрање мишљења на Закључак са претходног Општинског Већа општине Жагубица о тренутном стању са изградњом хидроелектрана и разматрању законитости поступања инвеститора, односно слања свих докумената на увид надлежним министарствима, по чијим ће се одлукама даље поступати. Ову тачку Дневног реда образложио је председник општине, који се најпре обратио одборницима.

„Прво да се захвалим на изузетно доброј сарадњи, јер чињеница да ово што радимо за Жагубицу није само дело мог тима и мене, него свију вас који сте овде у скупштинским клупама, доношењем једногласних одлука. Што се тиче ове тачке Дневног реда, реч је о нечему што је задесило целу нашу Србију, па и електране у нашој општини. Да не бисмо ми нешто ломили преко колена, ја сам дао налог Општинском већу да одреди комисије које су копетентне за то решавање, да прегледају комплетну документацију која је издата до данас. Ви у материјалу имате мишљење комисије шта је неправилно одрађено. Ја читајући ово закључио сам да изградњом бране која је померена из само инвенститорима знаних разлога, захватила је заштитно подручке, самим тим , адекватна је рушењу. Међутим, ипак је то можда и за туризам у будућности, за Рибаре и тај део, велика грађевина, те из тог разлога можда не би требало да поништимо дозволу, већ предлажем да донесемо закључак, и на основу овога што је комисија направила записник, ми надлежном министарству пошаљемо још једном на проверу сву документацију. Изласком комисије на лицу места утврдиће се да ли је заиста брана изграђена у заштићеној зони, где је просторним планом Србије предвиђена изградња брана за водоснабдевање, и да се вратимо уназад када је донета одлука 2010. године, да кроз тунел, инвенститор је обавезан да направи саобраћајницу у једном делу. Ни то није испоштовао, кроз тунел је спровео цевовод и кроз тунел не може да се креће саобраћај. Овим закључком, предлог је да се свим министарствима поново обратимо, а да донесемо данас одлуку да се не изда употребна дозвола, на шта имамо право, до прибављања свих тих сагласности. Значи, наши органи не могу да издају  употребнуи дозволу док министарства после ове седнице, не дају поново своје мишљење да ли комисија у праву или не. Једоставно нешто што не морамо да ломимо преко колена, постоје надлежна министарства која одлучују о томе. Ако су министарства сагласна и дају позитивно мишљење добиће употребну дозволу, а ако не, то ће вероватно грађевинска инспекција да поднесе захтев за рушење исте. За сада смо добили извештај комисије само за ову хидроелектрану“, истакао је Сафет Павловић, председник општине Жагубица.

Све тачке Дневног реда једногласно су усвојене, чиме је потврђена још једном ефикасност рада Скупштине.