• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Успешно организована Манифестација „Дани гљива и биља Хомоља“

У организацији Еколоског друштва “Студенац” Крепољин, 19. и 20. октобра, успешно је одржана традиционална Манифестација „Дани гљива и биља Хомоља“ у Крепољину.

Преко 200 учесника међу којима представници Еколошких друштава из Бора, Пожаревца, Петровца ,Новог Сада и других градова, заједно са ученицима  и наставницима ОШ”Јован Шербановић” Крепољин, првог дана обишли су терен , прикупљајући експонате гљива и биља, које су потом детерминисане од стране стручних лица. Другог дана манифестације 150 експоната прикупљених на терену чинили су изложбу којој су присуствовали чланови Миколошког друштва Србије, као и многобројни  љубитељи природе, а  коју је отворио председник Еколошког друштва “Студенац“ Владан Милошевић, који је овом приликом истакао да је упркос сушном периоду који не погодује гљивама, прикупљено 100 експоната гљива на терену , и да је и ове године организована успешна изложба .

Други дан манифестације обогаћен је многобројним садржајима као што је квиз у коме су најмлађи показали завидно знање у распознавању гљива и биља, као и предавање на тему : Суживот људи и крупне дивљачи у Хомољу  - др Бранислава Живковића, коме су присуствовали заменик председника општине Предраг Ивковић,помоћник председника општине Душан Милосављевић, као и еминентни стручњаци у области микологије. За све госте након програма приређена је еколошка трпеза  у организацији Техничке школе Жагубица.

Према речима Душана Милосављевића, директора Техничке школе Жагубица, веома је важно да се што већи број ученика и младих људи укључи у ову манифестацију и стекну елементарно знање о јестивим и нејестивим гљивама , а за ученике Техничке школе манифестација представља прилику да се едукују и стекну нова знања у области припреме хране од гљива.

Своје задовољство, у име организатора  пренела нам је Микица Петровић, биолог и члан Еколошког друштва “Студенац”, која се овом приликом осврнула на важност препознавања  лековитог биља, које се у значајној мери може примењивати за лечење различитих болести  уколико сте едуковани да их на прави начин користите , а да је манифестација Дани гљива и биља Хомоља управо права прилика за то.

Организатор манифестације је Еколошко друштво ”Студенац” Крепољин , суорганизатор Туристичка организација општине Жагубица, генерални покровитељ манифестације је Општина Жагубица.


© 2022 Општина Жагубица
design by XB