• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Бадње вече и паљење бадњака у Жагубици, Сувом Долу и Лазници

Православни верници 6. јануара обележавају Бадњи дан и Бадње вече које предходи најрадоснијем хришћанском празнику, Божићу.

Према обичајима на Бадње вече у Храмовима и домовима пале се Бадњаци и служе повечерја уочи најрадоснијег хришћанског празника Божића. На Бадњи дан православци одлазе по храстово дрво односно Бадњак који се пали као симбол светлости и топлоте која греје и зближава укућане. Испред цркве св Тројице у Жагубици организовано је традиционално паљење Бадњака, а у име локалне самоуправе општине Жагубица верницима је празник честитао помоћник преседника општине Жагубица Душан Милосављевић. Честитке свим верницима упутио је и парох цркве СВ Тројице у Жагубици Мића Велисављевић.

У местима где нема цркве , паљење бадњака организује се поред такозваних записа , те су тако мештани Сувог Дола групно паљење бадњака одржали у центру насеља, а том чину је присуствовао заменик председника СО Жагубица Миле Перић.

Код Срба се Божић и празници везани за њега, свечано прослављају и обилују нашим лепим обичајима и обредима који то време од неколико недеља око Божића чине најлепшим и најсвечанијим периодом у целој календарској години, а тако је било и у селу Лазница, где је свим верницима празник честитао парох Данило Глишић.

Сви ти обичаји и обреди имају један основни смисао и своде се на један циљ: умолити Бога да сачува и увећа здравље ,срећу , слогу, мир и јединство  у породици. Мир Божији Христос се роди.


© 2022 Општина Жагубица
design by XB