Штампа

"Старци" у Вуковцу

 Maskenbal u VukovcuЦентар села Вуковац и овог 14. јануара био је стециште добре забаве заинтересованих мештана и права атракција за све посматраче. Хладни зимски дани на тренутак су прекраћени шармом и духом Вуковчана који су свој идентитет успешно сакривали под маскама, што обичаји и налажу, и према којима нико није остао равнодушан. Традиционална манифестација по којој је ово место препознатљиво датира још из предхришћанских времена и окупља и бројне посетиоце са стране, а ове године одржава се шести пут заредом. Учесници под маскама, по веровању, истерују зле силе из села и призивају бољу, срећнију, берићетну и лепшу годину.

Ова манифестација је уврештена и у званични календар манифестација ТО општине  Жагубица и прва је у календарској години која и отвара сезону манифестација.

Према речима Мартине Лукић, директора ТО општине Жагубица, ово је једна занимљива манифестација где се окупи доста људи и где имају прилику да мало поразговарају и нашале се међусобно, а на крају је предвиђена додела награда за најоригиналнију маску у категорији сениора и јуноиора.

Уз логистичку подршку ТО општине Жагубица и локалне самоуправе, да све буде спремно на терену  и ове године побринула се МЗ ‘’Борац’’ Вуковац.

 “Старци’’ су испод маски углавном сакривали млађе мештане насеља, укључујући и децу, и ове године их је укупно било 30, а носиоцима најоригиналнијих маски су на крају додељене награде у категорији сениора и јуниора.

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=-vl6f6v6UN8{/videobox}