• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Одржана ванредна седница Штаба за ванредне ситуације општине Жагубица

У Жагубици је у понедеља, 29. јуна,  одржана 22. ванредна седница Штаба за ванредне ситуације којом је председавао Предраг Ивковић, заменик команданта Штаба за ванредне ситуације општине Жагубица.

С обзиром да је један део територије Републике Србије био погођен поплавом током јуна месеца 2020. године, и да је у више од 30 општина, на седници Владе РС, 26. јуна,  донета Одлука о проглашењу елементарне непогоде и ванредне ситуације, прва тачка Дневног реда била је анализа тренутниог стања у општини Жагубица по проглашењу ванредног стања на целој територији због наступања елементарне непогоде поплаве. 

На седници је донета наредба да Општинска управа - Одељење за привредни и економски развој, до даљњег не издаје ни грађевинске, ни употребне дозволе за изградњу ни једне мини – хидроелектране  на територији општине Жагубице, док се не сагледају сви аспекти штетни или корисни по општину Жагубица. Такође се разговарало и о води за пиће, која је услед обилних падавина замућена и није бактериолошки исправна и може се користити само за техничку употребу,  и  о постављању цистерни на одговарајућа места у Жагубици и Сувом Долу, како би грађани имали исправну воду за пиће. 

Чланови Штаба за ванредне суитуације , донели су  и закључак да је  Комисија општине Жагубица, формирана одмах по изливању река и  проглашењу Ванредног стања у општини Жагубица, пописала сву штету на објектима.  Стога ће се, како је наведено, у најбржем року, у сарадњи са Канцеларијом за Јавна улагања, почети са реализацијом управног  поступка и прикупљањем документације, како би грађани у зависности од категорије и оштећења могли да добију надокнаду штете.


© 2022 Општина Жагубица
design by XB