• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Национални Дан без дуванског дима

 Nacionalni Dan bez duvanskog dimaУ Србији се 31. јануара обележава Национални Дан без дуванског дима, а активности које се том приликом спроводе упозоравају јавност на штетне последице његовом излагању. Дувански дим садржи више од 7000 хемијских материја, од чега је преко 70 канцерогено, и повезан је са обољевањима од најтежих болести.

Закон о заштити становништва изложености дуванском диму усвојен је 2010. године и њиме се забрањује пушење на радним и јавним местима и у јавном превозу.

У складу са слоганом овогодишње кампање – ‘’Одрасли пуше и мене гуше”, треба имати у виду да усвајање каснијих животних навика потиче од најранијег узраста и тиме се овогодишњом кампањом скреће пажња на посебну угроженост деце и младих услед  опасности од дуванског дима.

Према речима Радмиле Оштрељановић, лица задуженог за контролу забране пушења у Дому здравља Жагубица, треба поштовати Закон и не конзумирати цигарете на за то забрањеним јавним местима, а имајући у виду значај и улогу одраслих у васпитавању деце, они им морају бити узор и тако се и понашати пропагирајући здраве животне навике и стилове живота који ће им касније обезбедити здрав и квалитетнији живот.

Употреба дувана је повезана са близу шест милиона смртних случајева широм света годишње, укључујући и 600 хиљада смртних случајева који су настали због излагања дуванском диму.

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=cdFxKwkiE_Y{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB