Штампа

Новине у предстојећој школској години

Нестабилна епидемиолошка ситуација у земљи, према најавама министра образовања Младена Шарчевића, донеће новине у предстојећој школској години, а како је он изјавио за медије, припремљено је неколико модела наставе и просвета је спремна да се прилагоди новонасталој ситуацији. Школе ће саме моћи да се определе за одређени модел наставе – онлајн или стандардни одлазак у школу, а већ сада је сигурно да ће ђаци морати да одговарају у школи.

Иако се чинило да ће ђаци нову школску годину дочекати у својим клупама, нестабилна ситуација са вирусом Корона оставља могућност онлајн наставе, а како каже министар образовања Младен Шарчевић, то неће бити једина новина у предстојећој школској години.

Неколико модела наставе је већ припремљено, рекао је Шарчевић, а на школама, родитељима и ђацима је да се определе који ће изабрати.

„Практично ће бити изједначен избор, да ли ће радити од куће или у школи, али сви ће морати да дођу у школу да би били пропитани. Сугеришемо и професорима и учитељима да дају што више оцена, како би на сваком кораку деца могла да се искажу и како би било прегледније њихово савладавање градива. Школама дајемо аутономију да се са родитељима договоре“, рекао је Шарчевић.

Модели наставе не подразумевају само поделу на онлајн и учење у учионицима, већ и о томе какве ће смене бити и када ће који разред долазити у школу. Настава у школама ће се изводити уз епидемиолошке мере, ђаци ће носити маске, по само један ће бити на 4 квадратна метра у учионици са максимално 15 ученика. Онлајн настава ће наставити да функционише.

Генерално посматрано, у основној школи ће се радити по сменама које ће бити другачије него до сада. Први и други разреди кретаће ујутро у 8, имаће 4 часа и завршаваће у 11 сати. Затим иду кући или имају боравак. После најмлађих долазе 3 и 4 разред и остају на настави од 11 до око 14 сати. Након анализе министарства, око 20 % родитеља нема децу где да оставе. Школе које су имале боравак имаће га и убудуће у истом обиму, не смањујемо групе. У тим терминима предвиђеним од првог до четвртог разреда имају практично целу школу за себе -објашњава министар.

Након њих, у школу долазе ученици 5. и 6. разреда и своја 4 часа завршавају до 17 сати, а након њих долазе седмаци и осмаци и остају до 20 часова.

Часови ће бити скраћени на 35 минута, неће бити уписивања часа у дневнике па се неће губити време за наставу, деца ће имати и редовне одморе, а између сваког блока наставе је око 20 минута за дезинфекцију пре доласка наредне смене ђака.

О средњим школама Шарчевић је рекао да ће дуалне и стручне, теоретски део држати у својим зградама, а практични део наставе по компанијама, односно док је део разреда на настави, други су на вежбама изван школе.

Облици наставе зависиће и од могућности школе, броја ђака и учионица, а школе ће у односу на капацитете којима располажу, организовати наставу.