• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Нова методологија уписа у средње школе

 Nova metoda upisa u srednje skoleМинистарство просвете науке и технолошког развоја у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина и Привредном комором Србије, од ове године започело је спровођење нове методологије уписа у средње школе.

Важну улогу при новом начину уписа у средње школе, како је навео Слободан Мирковић, контакт особа задужена за спровођење уписа у општини Жагубица, имаће локалне самоуправе које ће у предлогу планирања сарађивати са  локалним  предузетницима:

„То подразумева обавезу општине да одржи низ састанака са локалним послодавцима, да са њима обави састанке и да они искажу своје потребе за кадровима који им недостају и који би евентуално могли да се код њих запосле или да одраде практични део у склопу наставе. У току је организација састанака, где се послодавци могу изјаснити тако што ће потписати изјаву о намери, које за њих нису обавезујуће, што је важно, јер се већина плаши да ће имати обавезу према општини или држави у виду плаћања и сличног. На основу изјава о намери Општинска управа ће у сарадњи са школом да направи општински план уписа“, истакао је Мирковић.  

Новина око нове уписне политике такође подразумева и „дуално образовање“ - нови вид образовања које се уводи само у средњим стручним школама за одређена занимања.

Завршни испит за ученике основних школа према плану и програму за школску 2017 -  2018 годину  биће одржан 14., 15. и 16. јуна. 

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=RYaxvaXPkic{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB