• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

“Нека свако срце куца” - Светски Дан ДДК

Светски Дан добровољних давалаца крви 14. јун, службено је установљен од стране Светске здравствене организације као дан рођења проналазача крвних група Карла Ландштајнера, и има задатак да у целом свету синхронизованим дешавањима прослави и нагласи значај милиона давалаца крви који добровољно, анонимно и ненаграђено дају крв, спасавајући хиљаде живота сваки дан.

На овај Дан свако национално друштво Црвеног крста препознаје специјалну улогу добровољних давалаца крви у спасавању живота и организује његово обележавање.

Светски дан добровољних давалаца крви обележава се сваке године 14. јуна, у циљу повећања свести грађана о важности добровољног и редовног давалаштва крви.

Да би се обезбедила крв за све којима је она једини лек, добровољни даваоци који редовно дају крв су од неизмерне важности. Током пандемије KОВИД – a 19, упркос ограниченом кретању и великом броју оболелих особа, многи добровољци дали су свој допринос.

Посебан фокус овогодишње капање и Светског дана добровољних давалаца крви је улога младих у обезбеђивању сигруних резерви крви јер пуни ентузијазма представљају основ нашег друштва. Италија је ове године домаћин Светскод дана добровољних давалаца крви, а централни догађај 14. јуна одиграће се у Риму.

Овогодишњи слоган је „Нека свако срце куца“. Слоган је заиста доказ да захваљујући добровољним даваоцима крви многа срца широм света настављају да куцају, што представља позив  људима да редовним давањем крви допринесу целокупном здравственом систему.


© 2022 Општина Жагубица
design by XB