Штампа

Отпочела сарадња Компаније „Метро“ и Пчеларске Задруге “Хомоље мед” Жагубица

Компанија Метро у Србији, велетрговински ланац производа, у подршци развоју и пласману домаћих артикала са географским пореклом, а у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, започела је програм развоја и промовисања домаћих производа са заштићеним географским пореклом.

Захваљујући овој иницијативи, први пут се на полицама једног велетрговца нашао познати Хомољски мед, пакован у пчеларској задрузи у Жагубици, сертификован производ који од недавно има и овлашћене произвођаче који су у процесу контроле и сертификације. Самим  тим отпочела је и реализација једног комплексног пројекта, а веома значајног за комплетно подручје Хомоља и за саму општину Жагубица. 

Одлука МЕТРО-а да на својим полицама понуди и производе са географским пореклом изузетна је прилика за промоцију традиционалних производа, као и шанса за произвођаче да пронађу место на све захтевнијем тржишту хране.

Ознаке географског порекла, истакнуте на амбалажи,  дају ексклузивност производу и упућују купца на одређени регион или место, као и на све специфичности које тај производ поседује, а Србија, као земља географских и климатских различитости, богата гастрономским и културним наслеђем, има огроман потенцијал у овом сегменту. Хомољски мед као један од производа са преко 80 врста лековитих медоносних биљака у свом саставу, не може се сврстати у лек, али је зато као квалитетан производ, додатак исхрани, свакако један од најздравијих природних производа  са Хомоља и са правом носи епитет заштите географског порекла и представља име и презиме Пчеларске задруге “Хомоље мед” Жагубица.