Штампа

Почетак радова на рестаурацији чесме палим борцима у Лазници

 Restauracija cesme palim borcima u LazniciХомоље, као јединствена природна целина, са више аспеката представља дестинацију веома вредну у туристичком смислу – већ самим својим географским положајем и конституцијом терена представља целину заокружену  са свих страна планинским и шумским венцима, што обезбеђује  пре свега чист и здрав ваздух за несметан боравак, а оно што, за сада углавном, само пролазнике, очекује у срцу источне Србије је мозаик правих драгоцености сажет на малом простору. То заправо и јесте кључ и највећа вредност једне туристичке понуде – богатство приридних атракција и културно историјских знаменитости на малом простору. У многим научно истраживачким радовима на ту тему, може се прочитати да је овај предео од националног значаја и има основе да се размишља о његовом проглашењу за Национални парк. Поред седам заштићених споменика природе у Хомољу,  бројни су и културно историјски споменици који сведоче о давним и важним временима. Неки од њих ће у наредном периоду бити обновљени, у сарадњи локалне самоуправе и регионалног Завода за заштиту Kултурно историјских споменика, чији су представници ових дана обишли почетак рестаурације  једног од таквих објеката – спомен чесму борцима палим у току I и II Светског рата у насељу Лазница.

Завршетак тренутних радова на каптажи,  које изводи ЈП ‘’Белосавац”’, а за које је пројекат урадило ЈП за просторно планирање и развој општине Жагубица, очекује се до краја марта, а онда ће бити настављено са довођењем чесме у њено првобитно стање од стране главног извођача пројекта - Завода за заштиту споменика културе.

Ова чесма, као  важан Културно историјски споменик, подигнута је одмах после Другог светског рата, 1946. године у знак сећања на борце пале у ратовима.

Поред ове, још једна од веома важних историјских знаменитости  насеља Лазница је и спомен кућа Народног хероја Јована Шербановића, чије би оживљавање такође било од изузетног значаја.

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=mR9-a9CZeq4{/videobox}