• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

"Погана пећ" на изложби Станка Костића у Београду

 Izlozba Kostica u Beogradu Pogana pecИзложба фотографија аутора Станка Костића отворена у Српској Академији наука и уметности у Београду, под насловом “Лепота пећина – милиони година тиховања и стварања“, окупила је бројне љубитеље из света уметности, жанрова сликарства и фотографије, истакнутих спелеолога и људи из области науке.

Изложба о лепоти пећинског блага Источне Србије била је прва јавна промоција „Погане пећи“, пећинске лепотице Хомоља, смештене на северној страни горњачких планина  на око 10 км северно од Крепољина.

Станко Костић је сликама с ветлом разоткрио таму и тако искористио  могућност да  дочара скуптуралну стваралачку мисију природе у красу Источне Србије.  Изложбу је отворио Професор др Драган Миловановић, а сам аутор је истакао да је до стваралачком „приступу“ приказаном  посетиоцима предходио дуг пут, подразумевајући 30 - так година истраживања на теренима Источне Србије.

Саме фотографије поткрепљене су и појашњене предивним текстовима, а за то заслуге припадају, између осталих и др Љупчету Миљковићу из Крепољина, редовном професору у пензији,  посебно за „Погану пећ“ познату од  1985. године  када је први пут научној јавности презентована њена вредност.

Поставка  садржи 40 паноа и 60 фотографија, а у Галерији Савремене Академије наука и уметности у Београду биће отворена до 20.  априла.

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=wI83Y668WnE{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB