• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Poslovnik OIK 1

SPISAK OVLASCENIH SLUZBENIH LICA 1

Пролећна акција добровољног давања крви у Жагубици

 Dobrovoljno davanje krvi Црвени крст општине Жагубица у сарадњи са Институтом за трансфузију крви Србије организовао је редовну пролећну акцију давања крви у Жагубици. У акцији, која је организована у понедељак, 10. априла, у просторијама средње Техничке школе, забележен је изузетно велики одзив мештана Жагубице и околних насеља.

Иако давање крви, поред помоћи угроженима, доста значи и даваоцу - за проверу и одржавање доброг општег здравственог стања, сви даваоци су за искључиви циљ имали помоћ другима. Међу  даваоцима било је и оних који крв дају први пут, али и седамдест четврти – вишегодишњи даваоци који се не одричу овог хуманог чина.

Према речима Дејана Николића, секретара Црвеног крста општине Жагубица, ово је редовна пролећна акција ДДК, а следећа ће бити одржана у октобру месецу. Одзив је изузетан и за првих пола сата пријавило се 40 даваоца, а дневни просек у оваквим акцијама је 50 – 60 људи.

Како је рекла др Маја Недељковић, из Института за трансфузију крви Србије, сарадња са организаторима и даваоцима у Жагубици је увек била одлична. Уколико неко планира да се по први пут одазове акцији, потребно је да дође одморан, узимањем благог доручка и довољно течности, а након давања крви очекује га краћи одмор. Једна јединица крви, односно крв узета од једне особе може да спаси шест живота – узимањем потребних компоненти, у зависности од потреба пацијента.

Давалац крви може бити свака здрава особа старости између 18 и 65 година код које се прегледом утврди да давање крви неће угрозити њу, нити особу којој би се та крв применила.  Циљ оваквих акција је континуирано обезбеђивање довољних количина крви за све пацијенте у Србији којима је трансфузија крви неопходна.

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=-jZEU6_5P50{/videobox}


img 663

social housing125 x 125

EP 350 200 LAT

Котлови лого

© 2022 Општина Жагубица
design by XB