• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Poslovnik OIK 1

SPISAK OVLASCENIH SLUZBENIH LICA 1

Пројекат "Kрунисање Стефана Првовенчаног виђено очима ученика" у школи у Крепољину

 Projekat Krunisanje Stefana prvovencanog KrepoljinПоводом обележавања осам векова од крунисања Стефана Првовенчаног за првог краља Србије, Удружење наставника ‘’Доситеј Обрадовић’’ из Београда је покренуло пројекат ‘’Крунисање Стефана Првовенчаног виђено очима ученика’’. Стефан Немањић, био је српски средњовековни владар и први крунисани краљ међу Немањићима, због чега је назван Првовенчани. Почео је да влада као велики жупан, а 1217. године крунисан је као краљ и тиме подигао државу Немањића на статус краљевине.

У обележавање овог значајног историјског догађаја укључени су и ученици и наставници  ОШ “Јован Шербановић’’у Крепољину.

Према речима Барбаре Ивковић, професора историје и педагошког саветника ове школе, историја Немањића ће бити приказана кроз филм, као и данашњи однос ученика према историји и период у новом веку када је Србија поново постала краљевина, у доба династије Обреновић.

Овакви пројекти представљају не само реткост у начину учења, односно  активног укључивања ученика у процес  савладавања градива, већ и анимирање шире популације и презентацију историјских чињеница, у циљу сагледавања њиховог значаја, као и позиционирање читаве дестинације.

Горан Милинковић, директор школе, рекао је да је ово заиста велики јубилеј, и истакао његов значај у едукативном смислу и додао да нас за две године очекује обележавање још једног великог јубилеја – осам векова од аутокефалности српске православне цркве.

Стефан Првовенчани био је васпитан у византијском духу, љубитељ књижевности и „разуман и вешт приповедач“, како га назива Теодосије, ученик Доментијана и биограф Светог Саве. Ове и остале историјске чињенице из доба Немањића биће представљене у филму чије се премијерно приказивање очекује за Дан школе, 9.маја.

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=Mydfcogs-X0&t=1s{/videobox}


img 663

social housing125 x 125

EP 350 200 LAT

Котлови лого

© 2022 Општина Жагубица
design by XB