• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Видовдан у Жагубици

 Vidovdan obelezen u crkvi Svete Trojice u ZagubiciВидовдан је верски празник кога празнује Српска православна црква и један је од највећих српских празника.

Значај Видовдана за српски народ проистиче из историјских догађаја који су везани за тај датум. Од свих је најзначајнији Косовски бој и погибија кнеза Лазара 1389. Године, па се тог дана, од почетка 20. века слави и црквени празник Светог великомученика кнеза Лазара и светих српских мученика.

 

Овај дан је обележен служењем свете литургије у свим храмовима српске православне цркве, па тако и у Цркви Св. Тројице у Жагубици, коју је служио свештеник Мића Велисављевић.

Поред Видовдана, и многи други важни историјски догађаји који су врло често представљали прекретнице у историји Србије, десили су се управо на овај дан, а свакако се  28.јун најчешће помиње и везује за  бој на Косову, који је требало да се деси на дан када ће се јасно видети ко је вера, а ко невера. По том миту, од тада се тај дан назива Видовданом. Међу Србима и свим Словенима веровало се да је Вид свевидеће божанство, па се Видовдан сматра и празником за очи, односно празником који “отвара очи”.

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=XukUJvofLIM{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB