• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Eтнографска изложба и „Калиграфија” у Завичајном музеју Хомољa

 Etnografska izlozba i kaligrafija u ZagubiciЕтнографска изложба у музеју Хомоља у Жагубици за посетиоце ће бити отворена наредних годину дана.  Аутор изложбе је етнолог Даница Ђокић.

На изложби су приказани: стамбена архитектура, посуђе које се некада користило, храна: сва она коју је Хомоље у тадашње време давало, сегмент традиционале привреде, бачијско сточарство, елементи старе српске ношње којом су се очували „трвељи“ као оглавље које потиче из средњег века, али и архаична женска влашка ношња на којој је најупечатљивији детаљ прегача са ресама.

 

Изложба такође садржи мотиве породичне славе и привредни  део, који је Жагубицу претворио у варошицу и имао утицаја на формирање чаршије, а то су занати и угоститељство.

Поред ове, у музеју Хомоља у Жагубици налази се и поставка изложбе „Калиграфија“, уметност давања форме на изражајан, хармонистички и вешт начин аутора Виолете Марковић, која је до сада самостално излагала седам пута и учествовала на преко 50 колективних изложби.

Градећи своје стваралаштво на основама српске средњовековне писане традиције али и оне настале на архитектонској пластици, уметница је ћирилични запис успешно сјединила са шаром и украсом као смисаоним језиком симбола. Потпуна посвећеност делу, где се приказују контрола руке и уметност истовремено, исказује раскош којим се спајају традиција и уметност на савремени начин суштински је приближавајући данашњем времену и подједнако обраћајући пажњу на прошлост.

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=oErQESFGDUU{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB