• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Паљење бадњака у општини Жагубица

-Paljenje badnjaka u ZagubiciПаљење бадњака у општини Жагубица протекло је у веселој атмосфери и добром расположењу. У свим црквама традиција освећења и полагања бадњака спроведена је по обичајима који се у сваком селу поштују, а и у многоме разликују.

Тако су на пример мештaни Крепољина поред паљења бадњака имали и чесницу, у којој је по први пут био дукат, као симбол среће, те су се деца посебно радовала обреду ломљења Божићне чеснице.

Парох крепољински, Саша Серафимовић, истакао је посебно да је највећа радост што се велики број верника окупио у порти цркве Светог Стефана, и рекао да је бадње вече, првенствено дечји празник, када се најмлађима посебно дарују љубав и пажња. -Badnje vece u Krepoljinu 2016

 

 

 

Старе обичаје у насељима надомак Крепољина испоштовао је и председник општинеЖагубица Сафет Павловиић, прослављајући празник са православним верницима  06. јануара у Крепољину и у селима Сиге, Милановац, Крупаја, као и родној Медвеђици, где су се око богате посне трпезе окупили малобројни мештани села, како би заједнички прославили вече пред најрадоснији хришћански празник Божић.

У Жагубици је вечерње богослужење служио протонамесник Мића Велисављевић, парох жагубички, а  поред православних верника паљењу бадњака присуствовао је и председник Скупштине општине Жагубица Дејан Николић.

Бадњак је традиционално паљен и у селу Лазница где је најмлађа популација становника добила Божићне поклоне, што је предстаљало посебну радост, а службу је служио јереј Данило Глишић. Испред локалне самоуправе радост са верницима  у Лазници поделио је помоћник председника општине Душан Милосављевић.

Бадњак, симбол љубави, светлости и породичног живота освећен је и у свим православним Храмовима и црквама широм Србије, а паљен уз благослов заједништва, јединства и слоге међу народима. 

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=XaCm5zcGW_A{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB