Штампа

Превенцијом против карцинома грлића материце

-Zajedno protiv rakaЕвропска недеља превенције рака грлића материце обележава се од 25. до 31. јануара па су тако и у 2016. години реализоване кампање подизања нивоа здравствене културе жена и знања о раку грлића материце и његовој превенцији како у европским земљама тако и у градовима широм Србије.

Имајући у виду значај и распростањеност ове болести код женске популације становништва, саговорник телевизије“ Хомоље” био је доктор Пуниша Илић,специјалиста гинекологије и акушерства.

Др Илић је током разговора прецизирао да је најважниједа свака жена има свест о томе колико је корисно долазити на редовне гинеколошке прегледе, како би се промене на грлићу откриле у почетној фази, када су у потпуности излечиве. Како је истакао, од појаве прве нетипичне промене на грлићу до поодмакле фазе треба да прође дуги низ година, што жени и гинеколозима оставља простор за успешније лечење ове болести.

До сада спроведени скрининг програми у развијеним земљама су показали да се 80% случајева рака грлића материце може успешно спречити јер је за последњих 10 година број жена умрлих од рака грлића материце у Европској унији знатно смањен. Република Србија је Национални програм скрининга рака грлића материце покренула крајем децембра 2012. године, а циљну групу за спровођење прегледа чине жене од 25. до 64. године старости.

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=otQI0B9sndA{/videobox}