Штампа

Препоруке стучњака Канцеларије за пољопривреду у Жагубици

-Subvencije za teladФебруар месец је време када пољопривредници обављају припреме за пролећну сетву. Обично у ратарству то подразумева прихрањивање земљишта вештачким ђубривом код произвођача који то нису урадили јесенас, затим,  анализу озимих усева и друге послове.  

Озими усеви у општини Жагубица су одлично презимели, тим пре што су у време јаких мразева били покривени снежним покривачем, што је веома добро, наводи Машко Томић, пољопривредик инжињер и каже да сада засејана поља добро изгледају, да су озими усеви у доброј кондицији и да са прихрањивањем земљишта треба наставити у фебруару са уреом, а у априлу са другим ђубривима“ан“ или „кан“. 

Ових дана очекује се и усвајање државних мера субвенција, па ће се у складу са тим и поступати, а какве су мере спроведене на локалном нивоу прецизирала је Милена Марковић, стручни сарадник канцеларије за пољпопривреду општине Жагубица: 

„У претходној години смо имали субвенционисање сваког новорођеног телета, и исплатом смо завршили 31. јануара 2016. Очекујемо доношење уредбе након чега ћемо наставити са радом са исплатом субвенција по овом основу, а такође очекујемо и нове субвенције у ресору пољопривреде. Што се државних субвенција тиче нису сви грађани још увек добили новац, а то могу очекувати крајем фебруара или марта месеца у зависности од датума када су предалаи захтев“, истакла је Марковићева.

Заједно са комисијом, Саветом за пољопривреду, као и челницима локалне самоуправе , стручни Тим канцеларије за пољопривреду у Жагубици ће, након донешене уредбе Владе Републике Србије,  одржати  састанак где ће бити одлучено које ће се мере субвенционисања спроводити на територији жагубичке општине.

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=BFnwyq2p5Eg{/videobox}