• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Шанса за развој руралних средина у Браничеву и Подунављу

-Sansa za razvoj ruralnih sredinaСпецијализована радионица за пољопривредна газдинства, задруге и удружења произвођача у оквиру пројекта европеизације локалних политика у области руралног развоја одржана је у Жагубици под називом „Унапређење и развој пољопривредне производње и диверсификација пословних активности“ . 

Пројекат "Европеизација локалних политика у области руралног развоја" свим заинтересованим актерима из наведеног домена има за циљ да ослика природне развојне могућности региона Браничево-Подунавље, али и да европске политике из исте области приближи локалу.

За реализацију пројекта задужена је Регионална развојна агенција ”Браничево-Подунавље” у сарадњи са Одељењем за привреду и екониомски развој општине Жагубица, а уз помоћ Фондације за отворено друштво а за представљање програма менаџер пројекта Ивана Антонијевић.

Поспешивање сарадње између институција на локалном и државном нивоу и прилагођавање локалне политике пољопривредним произвођачима и удружењима, један је од основних мотива радионица и пројекта, навела је г – ђа Антонијевић и осебно похвалила општину Жагубица јер реално сагледава све потребе становништва, што увелико потпомаже реализацији активности. Такође је истакла да ће до краја фебруара бити одржане још две радионице у Смедереву и Великом Градишту, а о оствареним ефектима биће могуће причати по његовом завршетку крајем јула месеца.

Вредно је поменути да је Европска Комисија почетком 2015. године, усвојила програм предприступне помоћи за рурални развој Србије, за период од 2014. до 2020. године. Програм се зове „ИПАРД ИИ“, а укупна издвања од 175 милиона евра за наведени период сведоче о значају пројекта чији је циљ повећање конкурентности и продуктивности српског пољопривредног сектора и његово усклађивање са стандардима Европске уније. 

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=8JhV4Q8Elos{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB