• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Eдукативно предавање за пољопривреднике

-Predavanje za poljoprivrednikeПољоприврдени произвођачи са подручја општине Жагубица имали су прилике да на едукативном предавању одржаном 15. марта, добију одговоре на значајна питања везана за све гране пољопривредне производње.

Канцеларија за пољопривреду жагубичке општине потрудила се да у сарадњи са пољопривредно – саветодавном стручном службом Пожаревац, произвођачима приближи новине које су увек актуеле, а самим тим и веома конструктивне како по питању обраде земљишта тако и приликом сетве и заштите биљака.

Предавач испред компаније „КWS“ Александар Урошевић, предавање је окарактерисао као веома позитивно , а посебно се осврнуо на ђубрење земљишта које би најбоље требало да се обави у јесен како би приноси били што бољи.

Опширнија прича о хибридима кукуруза заинтересовала је пољопривреднике, те је уследило и мноштво питања на ову тему, као и на тему воћарства, засада малине и подстицајима које даје Министарство када су у питању засади, као и механизација и опрема на газдинство о којима је говорила Милена Зафировић Стојановић.

Дипломирани инжињер заштите биља Драгана Шундерић, нагласила је да је стање озимих стрних жита у Браничевском округу за сада задовољавајуће.  У  зависности од тога да ли је и колико дошло до заразе, препоруке су да се узорци земљиша  прегледају и да се након тога утврди даљи ток праћења засејаних култура.

На предавању је такође речено да ће и ове године пољопривредници, пре свега сточари,  бити обрадовани субвенцијама од стране Министарства, а захтеви се подносе од 02. марта до 31 јула. 2016 године.

Ових дана се такође очекује и усвајање уредбе о коришћењу пољопривредног земљишта која ће омогућити произвођачима да могу да одреде агрохемијску анализу земљишта о чему је више говорила Звездана  Јовановић.

Општина Жагубица настојаће да и даље кроз обезбеђивање стручних предавања помогне пољопривредним произвођачимада постојеће ресурсе што боље употребе и постигну висок квалитет у пољопривредној производњи, на обострано задовољство.

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=ENULrbQ5qhY{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB