Штампа

Затворена XI Meђународна ликовна колонија у Жагубици

-Zavrsena 11 Medjunarodna lokovna kolonija u ZagubiciУ Жагубици је затворена 11. Мађународна ликовна колонија  „Хомоље – АРТ“ у организацији Удружења ликовних уметника Хомоља, Туристичке организације и Културно – просветног центра „Јован Шербанвић“ Жагубица. Покровитељ ликовне колоније је и ове године  општина Жагубица.

Ова традиционална, десетодневна манифестација која се у општини Жагубица  одржава од 2006. године до сада је изнедрила око 260 уметничких слика које су ушле у легат и које ће красити  будући Завичајни музеј „Хомоље“ Жагубица. Више од стотину сликара који су прошли кроз ово ликовно сабораовање, као мотиве користили су велико културно-историјско богатство овога краја као и мотиве прелепе природе која окружује „Жагубицу“.

“На овогодишњој 11. Међународној ликовној колонији учествовало је преко 20 уметника и 3 уметничка фотографа из свих крајева Србије и нама је изузетна част и задовољство на тај број и квалитет учесника, поготово што имамо доста младих. Као што видите, на сликама има доста пејзажа. Очигледно је наше Хомоље деловало инспиративно на уметнике. Са друге стране, има и у колориту доста боје које су везане за Хомоље. Углавном доминантне слике су уље на платну, комбиноване технике и акрил на платну. На овој колонији је створено преко 50 слика великог (60х80) и малог формата“, рекао је Влада Тодоровић, менаџер „УЛУХ-а“.

Ликовну колонију свечано је затворио председник општине Жагубица Сафет Павловић:

„Захваљујући целој локалној самоуправи и мојим најближим сарадницима, дуго година уназад Ликовна колонија у Жагубици је успешна. Општина Жагубица ће и убудуће неговати ову традицију и надам се да ће бити још више уметника на следећим колонијама. Чињеница је да без локалне самоуправе ликовна колонија и друге манифестације на територији општине не могу бити успешне. Зато смо ми ту да о вама бринемо, као што бринемо о грађанима наше општине. Општина Жагубица је препознатљива по многим манифестацијама. Трудићемо се да у наредном периоду Жагубица, као централно место општине Жагубица, поред манифестације Сабор „Врела Хомоља“ и ликовне колоније, добије још коју манифестацију по којој ће бити препознатљиви сви грађани, а самим тим и Жагубица. Хвала вама што сте били део ове колоније и у то има проглашавам 11. Међународну локовну колонију  затвореном“, рекао је Павловић.

У знак захвалности за допринос, ангажовање и труд, уметници су симболично поклонили председнику општине Жагубица, ликовни рад „Игра над Врелом“, аутора Јанка Лалића, учесника колоније.

Следеће, централно окупљање уметника на извору реке Млаве у Жагубици заказано је за мај месец 2017. године., када ће бити одржана 12. Ликовна колонија. 

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=uKEnLNzm5vs{/videobox}