• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Poslovnik OIK 1

SPISAK OVLASCENIH SLUZBENIH LICA 1

Успешно одржан XIV Сабор „Врела Хомоља“ у Жагубици

 14. Sabor Vrela Homolja u Zagubici jun 2016Општина Жагубица је протеклог викенда била домаћин 14. Сабора „Врела Хомоља“. Манифестација одржана у два дана, а по мишљењу организационог одбора протекла је успешно.

Гости из суседних држава и република, званичници из свих крајева Србије, директори, председници општина и остали гости,свечано су дочекани оба дана саборовања.  

Манифестација је традицинално започела карневалом деце Предшколске установе „Полетарац“ Жагубица који су шаренилом костима, специјално припремљених за ову прилик, на улице измамили велики број мештана. Деца предвођени васпитним особљем од вртића, а потом и челницима локалне самоуправе са председником општине на челу, председником Скупштине општине и уваженим гостима,који су се прикључили дефилеу од зграде Општинске управе, весело су корачала кроз главну улицу ка Дому  културе где је манифестацију отвореном прогласио Александар Јокић, саветник генералног директора Електопривреде Србије.

Након наступа предсколске групе „Полетарац“ који су започели овогодишњи програм Саборовања у Жагубици и обиласка Етно дворишта чију су поставку приредили васпитачи Полетарца,уследио је обилазак штандова седмог по реду Сајма меда и предузетништва одржаног у главној улици у Жагубици, где су учешће узели представници разних фирми, банака, пословних партнера, агенција,  удружења медара и самосталних излагача.

Саставни део XIV Сабора Врела Хомоља биле су и бројне изложбе, као што су изложба сликарке Марије Алексић, скулптура Светомира Арсића Басаре, археолошко - историјска поставка изложбе „Пут кроз историју“ и друге, а запажен је такође био и наступ  деце из Пољске, побратимског града Пјотркоф Трибуналски.

Први дан Сабора, 24. Јун, завршен је концертом старог певања народних песама „Српски Пој од искона“.

И ове године организовано је такмичење у Спортском риболову, чиме су и започета дешавања у суботу 25. јуна, а централни део „Златне руке Хомоља“ на платоу изнад Врела Млаве био је обогаћен разноликим поставкама на преко 40 штандова. Традиционалне народни специјалитете справљане на лицу места оцењивао је трочлани жири, а додељене су и награде за најискусније и најбоље куварске мајсторе, као и захвалнице за учешће на манифестацији. Дан је модном ревијом улепшала и модна креаторка Милица Баиновић, прелепим креацијама.

Са Хомољског посела одјекивали су звуци хармонике и фруле, српским и влашким играма представили су се чланови културно – уметничких друштава са подручја општине Жагубица , а специјални гости били су чланови Културно – уметничког друштва „Абрашевић“ из Крагујевца.

Сумирајући утиске, директорка Туристичке организације општине Жагубица Мартина Лукић, рекла је да су сви садржаји спроведени како су и замишљени, а у име организационог одбора захвалила је бројним спозорима,учесницима и посетиоцима на сарадњи.

Саборовање у Жагубици завршено је концертом групе „Легенде“ који су у Жагубици гостовали по први пут и широком аудиторијому посетилаца презентовали старе проверене хитове, али и неке новије мелодије.

Организатор овогодишље манифестације је Туристичка организациаја, генерални спонзор банка „Поштанска штедионица“ АД Београд, док је генерални покровитељ Сабора била општина Жагубица.

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=awmsvD2tl5E{/videobox}


img 663

social housing125 x 125

EP 350 200 LAT

Котлови лого

© 2022 Општина Жагубица
design by XB