Штампа

"Српски пој од искона" успешно организован и 2016. године

 Srpski poj od iskona 2016Концерт „СРПСКИ ПОЈ ОД ИСКОНА“ представља посебан сегмент Mанифестације „Сабор Врела Хомоља“ у Жагубици јер се издваја од осталих манифестација у Србији.

Старо српско певање или појање, како се у народу назива, има посебну драж, јер програм садржи подсећање на људски глас и лепоту његовог коришћења као уметничког средства и начина да се људи изразе и зближе.

Ове године су у програму учествовали: Изворна група “Кордун“ - Културно – уметничког друштва „Соко“ из Инђије, Изворна група „Фочаци“ из Војке,  „Дрина“ из Нове Пазове, Певачка група „Видовдан“ из  Београда и гуслар Вељко Ђурановић. Аутор програма је годинама уназад етно музиколог др Данка Лајић Михајловић.

Одјек песме којом се велича традиција народа Хомоља, на публику је оставила посебан утисак, а концерт су организовали општина Жагубица, Културно  - просветни центар „Јован Шербановић“ и Туристичка организација општине Жагубица.

Да је све протекло како ваља показали су и позитивни коментари посетилаца 14. Сабора „Врела Хомоља“,  а и весела атмосфера иза позорнице по завршетку концерта.

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=4Tfoej0Dv90{/videobox}