• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Дани биља и гљива Хомоља

 Prikupljanje bilja i gljiva u Homolju 2016Хомоље као туристичка дестинација по свим параметрима може да заузме једно од водећих места на туристичкој мапи Србије, и много шире. Међутим, за сада представља неоткривени бисер у туристичком смислу. Манифестација “’Дани биља и гљива Хомоља’’, која се већ једанаесту годину заредом одржава у Крепољину, свакако је један од корака у правцу да се то промени. Према речима Микице Петровић, главног организатора манифестације, њен основни циљ је, како у афирмисању ове дестинације, тако и у едукацији локалног становништва и учесника, али пре свега деце када је миколошки свет у питању.

Владан Милошевић, председник еколошког друштва ‘’Студенац’’ које организује манифестацију, рекао је да је ове године било више од 120 учесника из целе Србије, а прикупљено је око 80 врста гљива, што је за ово доба године изузетно добар резултат, а што Хомоље сврстава у  један од најбогатијих крајева када је биљни свет у питању.

Манифестацију су подржали Миколошко-гљиварски савез Србије и Миколошко друштво Србије, као  и удружења из Ћуприје, Петровца на Млави И Пожаревца.

 Господин Горан Милошевић, потпредседник миколошко-гљиварског савеза Србије, је истакао да је приликом овогодишњег истраживања на обали реке Млаве, пронађена и сасвим нова врста гљиве и да је то још незабележена врста у Србији. ‘’Подручје источне Србије, а тиме и простор Хомоља, је још увек сасвим неистражено подручје у Србији и на нама је да то више не буде тако’’ – додао је он. Господин Милосевић је био одушевљен лепотом овог краја, природом и пре свега- људима, како је истакао.

О практичној примени сазнања стечених на предавањима одржаним у оквиру манифестације, говорио је господин Небојша…., који се са својом породицом већ деценијама бави сакупљањем, откупом и прерадим лековитог биља у околини Књажевца и власник је неколико апотека.

Организатор овог значајног и лепог догађаја, који је био пропраћен бројним садржајима – програмом који је отворио заменик председника општине Жагубица, Предраг Ивковић , предавањима из области гљиварстава, изложбом сакупљених шумских експоната,  адекватном приредбом посвећеној животу у природи, као и свечано постављеном трпезом са специјалитетима од гљива и биља коју су припремили ученици средње Техничке школе у Жагубици, је еколошко друштво ‘’Студенац’’ из Крепољина, суорганизатор ОШ “’Јован Шербановић’’ из Крепољина, покровитељи  ТО и општина Жагубица.

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=c2KZjsgyVmQ{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB