• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Светски дан здраве хране обележен у ОШ „ Јован Шербановић“у Лазници

 Svetski dan zdrave hrane u Laznici 2016Према календару здравља, 16. октобар се обележава као Светски дан здраве хране.     Овогодишња кампања организује се под слоганом „Климатске промене утичу на производњу хране“, јер је глобална популација у сталном порасту. Производња хране у данашње време уско је повезана са применом пестицида који, уколико се не употребљавају правилно, могу имати озбиљне последице по људско здравље.

Основна школа „Јован Шербановић“ у Лазници традиционално обележава овај значајан датум, организујући предавања, радионице, изложбе ученичких радова и поставку здраве хране, а основни циљ је промоција здравих животних навика – здраве, разноврсне и правилне исхране. Као и сваке године, предавање на тему здравог начина исхране и здравог начина живота  је одржао др Саша Дражиловић, субспецијалиста за дијететику Завода за јавно здравље Пожаревац, истакавши основне постулате правилне исхране – што више воћа и поврћа, млеко и млечни производи и  на kрају месне прерађевине које  дају више енергије, али ако се она не утроши кроз адекватну физичку активност врши се нагомилавање нежељених продуката метаболизма у организму, што доводи до бројних нежељених последица и неизлечивих болести.

Поред предавања, Дан здраве хране у Лазници обележен је и кратким културно- уметничким програмом који су извели ученици свих разреда лазничке основне школе у присуству родитеља, директора школа, наставника, као и представника локалног руководства општине Жагубица.

Као резултат дугогодишњег обележавања овог дана настала је и књига ‘’Традиционална јела Хомоља’’ - производ значајан у едукативном смислу, али и производ који би се јако добро могао искористити и као део туристичке понуде

Кампању ‘’Октобар - месец правилне исхране’’ реализују Заводи за Јавно здравље од 2001. године, под покровитељством Министарства здравља Републике Србије, а подршку пружају здравствене и образовно-васпитне установе, друштвено-хуманитарне, спортско-рекреативне, културне и друге организације и удружења.

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=REHFAZzDztg{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB