• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Међународни Дан особа са инвалидитетом

 Dan osoba sa invaliditetom u opstini ZagubicaМеђународни дан особа са инвалидитетом, 3. децембар, је повод да се скрене пажња на проблеме са којима се особе с инвалидитетом суочавају, а то су пре свега, висока стопа незапослености,  икљученост из друштва и сиромаштво. Тим поводом организован је пријем у кабинету председника општине Жагубица, где је са представницима Удружења инвалида Хомоља о проблемима, али и плановима за наредни период, разговарао заменик председника општине, Предраг Ивковић. 

У Удружењу инвалида Хомоља регистровано је 200 чланова са територије општине Жагубица и заступљене су све категорије инвалидности. И ове године, додуше скромније него ранијих, организована је и прослава за све инвалиде са територије општине Жагубица, у просторијама Удружења – у Жагубици и Крепољину.

Према рецима Дејана Грујића, председника Удружења, генерално су задовољни протеклом годином и предузетим активностима на свим пољима – од дружења у њиховим просторијама које су прошле године добили од локалне самоуправе општине Жагубица, организовања разних активности – контроле здравља, нпр, до излета које је ове године било организовано у Сокобањи, а на које по договору, они који су били раније, уступају место оним члановима Удружења који до сада нису путовали. Пуно је планова и за следећу годину почетком које се већ очекује ново дружење, поводом организовања Скупштине инвалида, која се традиционално организује 10. марта.

Широм света, особе са инвалидитетом се суочавају са бројним  баријерама које их искључују из учествовања у друштвеним токовима. Главни проблеми са којима се суочавају и инвалиди у Жагубици, као и свуда у свету, јесу искљученост из друштва, незапосленост, недовољна асистенција околине, недовољна подршка друштвене заједнице и, иако је све то дефинисано одредбама и усвојеном стратегијом, главни проблем и даље је примена у пракси, која највише зависи од степена свести и солидарности појединаца из окружења.

Сетимо се зато речи Душка Радовића: “Наше мало некоме је много’’ и зато, када се следећи пут будемо нашли у сличној ситуацији – не затварајмо очи већ – пружимо руку!

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=_Y8QDFcgklw{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB