• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Одласком у природу обележени Дани гљива и биља Хомоља

Dani gljiva i bilja - Krepoljin 2014Велики број љубитеља гљива и лековитог биља из Крепољина и околине упутио се у суботу 18. октобра организовано до оближњих пропланака са жељом да се симболично обележи истоимена манифестација по којој је Крепољин познат годинама уназад. Акценат је ове године стављен управо на едукацију на терену, а циљ боравка у природи је да се препознају лековите биљке које се могу користити не само за лечење већ и у свакодневној исхрани као и да се стекне више знања из области гљиварења, јер гљиве у последље време све више заузимају значајно место у исхрани.

Сви који су желели научити више о царству гљива и биља у намери да препознају лековито биље и гљиве које се смеју убирати, које су јестиве, а које не, кренули су у брање. Поједине врсте су јединствене и могу се наћи само на подручју Крепољина и околине. Корисни савети инструктора на терену и представника Миколошког Друштва Србије били су свима од велике користи и помоћи.

Рачуна се да на теренима у Србији расте између 4.000 и 5.000 виших врста гљива, зна се за нешто више од 1.000, а јестиво је тек 200 до 300. Процењује се да само око 10 процената људи делимично препознаје плодове јестивих гњива па се стога препоручује опрез. Стога ради превентиве пре одласка на терен треба научити и уочити разлику између најмање три до пет врста јестивих гљива док не будете сигурни да све знате о њима. Стручњаци саветују да никада у шуму не идете сами, него увек у пратњи неког познаваоца јер некад су у питању само нијансе. Гљиве двојнице су врло сличне, а осим тога, споре са отровних могу да пређу на јестиве ако се нађу једна поред друге.

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=r6BvsS6O_9c{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB