• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Одржана манифестација "Привег" у Лазници

priveg laznicaНаjвеће насеље жагубичке општине, Лазница, последњег викенда у фебруару  било је домаћин манифестације "Привег". Организатори ове традиционалне манифестације били су општина Жагубица  и чланови Културно - уметничког друштва "Извор" Лазница. Светковина коју приређује село као обредно -религијска и социјална заједница у време Месних или Белих поклада, одржана је 22. фебруара 2014. године. Садржај целокупног догађаја почео је у осам сати изјутра сакупљањем дрва од куће до куће, где су омладинци села узели највеће учешће. Традиционално пуштање воде обављено је на сеоској чесми а новина је  од ове године, да је обичај везан за одређено домаћинство, овај пут за дом породице  Спасић из Лазнице. У обредној пракси Влаха "Привег" се поред сеоске варијанте где се у центру села  ложи ватра за оне који су умрли без свеће, приређује и у кругу најуже фамилије покојника, на годишњицу смрти, па је тако приређена помана по обичајима села и помен Петру Спасићу који је очитао свештеник лазничке парохије.

Дефиле учесника програма је у поподневним сатима кренуо из основне школе, а главна улица у Лазници била је испуњена шаренилом ношњи како Хомоља тако и гостију из околних места, Стењевца, Оснића, Старчева, Породина, Јасикова....Своје радове је неизоставно и за ову прилику представило удружење жена "Незаборав" из Лазнице коме је на манифестацији гостовало удружење жена из Злота. Уследило је традиционално паљење сеоске ватре у центру села, главни ритуал везан за обележавање овог  дана а о детаљима и обичајима манифестације испричао је Зоран Туфонић један од организатора:

"Циљ је да се прикаже један део влашке културе и обичаја везан за тзв. Култ мртвих. Привег, ватра која се ложи на овај дан, намењен је покојницима умрлим у мраку па се по веровању,ватра приноси да би упокојени на "другом свету" имали светлост" каже Туфонић.

Забавни део, културно - уметнички програм  у сеоском Дому културе почео је нешто после 18 часова, а поред многобројних посетилаца присуствовали су и челници локалне самоуправе: председник општине Жагубица Сафет Павловић, помоћник председника Душан Милосављевић,  заменик председника општине Љубиша Јовкић,председник општине Деспотовац  Дејан Ненадовић  са саветником,  директори Јавних предузећа општине Жагубица, председници Месних заједница и други.  У програму су учествовали куд "Извор" Лазница, "Ресава" Стењевац, "Влашко коло" Осаница, "Алекса Николић" Оснић, "Младост" Породин, "Младост" Крепољин, "Хомоље" Жагубица, КУД "Јасиково" из Јасикова, и  "Браћа Трајић" из Старчева  представивши мноштво сплетова, игара и песама.

Обраћајући се публици у поздравном говору председник општине Жагубица Сафет Павловић истакао је да општинско руководство са задовољством помаже  и улаже  труд  да се овакви стари обичаји  сачувају од заборава и заузму значајно место у календару манифестација општине Жагубица. На крају је а за ТВ "Хомоље" сумирао утиске о манифестацији "Привег":

"Локална самуправа излази у сусрет свим насељима у организацији  различитих догађаја са циљем да свако село на годишњем нивоу буде препознатљиво по једној манифестацији. Ово је специфична манифестација, поготову за влахе и свакако то можемо искористити  да прикажемо Србији и свету да имамо нешто јединствено, сачувано од заборава" истиче председник општине Жагубица.

Аутентичност овог обичаја чува се већ девет година уназад, а Организациони тим манифестације задовољан је посетом и одзивом учесника.

{videobox}http://www.youtube.com/watch?v=Rj9qUtMHqjs{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB