• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Препоруке стручњака Kанцеларије за пољопривреду општине Жагубица у области пољопривреде

 Preporuke stručnjaka iz oblasti poljoprivredeПретходних дана на подручју општине Жагубица пао је први снег, а температура се спуштала и до минус десет степени, што је означило и крај сезоне пољопривредних радова. Има и оних пољопривредника који су нешто касније засејали своје њиве пшеницом  која до сада није имала времена да формира заштитни омотач и тако се заштити од тренутних временских прилика. Али, према речима стручњака, овакве временске прилике неће битније сметати тек изниклој пшеници с обзиром на то да може брзо да се регенерише и добро подноси овако ниске температуре.

Како нам је рекао Машко Томић, пољопривредни инжењер у канцеларији за пољопривреду општине Жагубица, овогодишња сезона пољопривредних радова је била више него добра са приносом кукуруза од пет до седам тона сувог зрна, четири до пет тона по хектару када је пшеница у питању, а  једино што је затајило јесу приноси у пчеларству.

А да би приноси и наредне године били добри, неопходно је већ сада почети припреме, које су  нарочито битне и када је воћарство у питању, а неколико савета такође је издвојио господин Томић.

На територији општине Жагубица у 2016.години било је преко 2000 регистрованих пољопривредних газдинстава, а према речима надлежних, пољопривредници би требало да очекују много  бољу  2017.годину, с обзиром на то да је Влада Републике Србије најавила да ће једина повећања средстава у републичком буџету бити у ресору пољопривреде.

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=c-l5eB_km_Q{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB