• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Прослава Светог Саве у школама

Sv. Sava srednja skolaШколе у Србији обележавају 27. јануара - Светог Саву, Дан духовности и школску славу, у част првог српског архиепископа и просветитеља.

Савиндан се обележава у свим школама у Србији као нерадни али ненаставни дан, па ђаци редовно долазе у школу да би присуствовали традиционалној школској слави.

Свети Сава био је први српски архиепископ, светитељ и просветитељ. Био је најмлађи син великог жупана Стефана Немање, крштен као Растко, а када се замонашио узео је име Сава.

Будући да је празник „пао“ у недељу, Средња Техничка школа у Жагубици, у петак је организовала свечаност у част првог српског просветитеља. Ове године колачар је био ученик четврте године средње техничке школе, Никола Ракић који је колачарство за следећу годину предао ученику треће године, Владану Ченаковићу.

Иначе, празник Свети Сава, Дан духовности и школска слава, у част првог српског архиепископа и просветитеља, установљен је као школска слава 1840. године.

 

 

{videobox}http://www.youtube.com/watch?v=QNmstvWA7gA{/videobox}

Прослављена школска слава у ОШ "Моша Пијаде"

Sv. Sava OSПрема подацима Министарства просвете школску славу у петак је обележило око 70 одсто школа, а оне који нису, учиниле су то у недељу. Тако је Школска слава 27. јануара обележена у Основној школи „Моша Пијаде“ у Жагубици. У присуству бројних ђака и наставника свечани славски колач пресекао је свештеник цркве "Свете Тројице" у Жагубици Илија Милановић,  док су ученици извели пригодан културно-уметнички програм.

 

 

{videobox}http://www.youtube.com/watch?v=pmij5qCpV9E{/videobox}

 

 

 

 

 

 

Прослава школске славе у Јошаници

Дан првог српског просветитеља и архиепископа Светог Саве, свечано је обележен и у Основној школи у Јошаници.

{videobox}http://www.youtube.com/watch?v=olMWxGK5b7E{/videobox}

 

 

 


© 2022 Општина Жагубица
design by XB