• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Радионица - „CULTEMA“ у Жагубици

0104d82b81657e2963907f7bfaa10fa5У Жагубици је 12. јула одржана радионица на тему „Управљање материјалним и културним наслеђем „ у служби локалног развоја.

Радионица је само једна од активности планираних у оквиру Међунарог пројекта  „CULTEMA“ (КУЛ тема), који се спроводи на територији десет Европских земаља, а Жагубица учествује као једна од партнера.

Подршку за овакве пројекте жагубичка општина добила је од Министарства културе Румуније.  Један од циљева радионице је израда бизнис плана за ревитализацију објекта старог Дома у Жагубици

Радионици су присуствовали председник општине Жагубица Сафет Павловић, заменик председника општине Љубиша Јовкић, председник Скупштине општине Жагубица Небојша Илић, заменик председника Скупштине општине Жагубица Оливера Пауљескић, која је радионици присуствовала у својству члана управног одбора Млава - Ресава, испред Министарства културе и информисања Борислав Шурдић, координатор пројекта за општину Жагубица Ивана Антонијевић,  члан управног одбора Млава – Ресава  Жељко Мотић,  представници Јавних предузећа и установа општине Жагубица: Туристичка организација, Културно просветни центар, Дирекција за изградњу  и  Активна удружења грађана општине Жагубица,  Народног музеја Пожаревац,  регионалне развојне агенције Браничево – Подунавње.

Председник општине Жагубица Сафет Павловић, поздравио је присутнe  рекавши да је  локална самоуправа пружила  максималну подршку у досадашњем раду и да ће то чинити и даље.

Укретко  о пројекту рекла је Ивана Антонијевић: „ Пројекат је поприлично сложен. Има пуно  циљева и резулата који су доста уцифрани првенствено за донатора, па је можда тешко  ухватити суштину. Суштина је заправо да се мало више промовише културно наслеђе, односно материјално културно наслеђе – сво оно богатство које ми имамо, а које углавном узимамо здраво за готово и пролазимо мимо њега, непримећујући коју то вредност има, а што странци,  поготово европљани из низа разлога од  тога праве већ велике бизнисе, јако велике инвенстиције, велике пројекте. Суштина пројекта је да се направи нека заједничка Међународна маркетиншка стратегија како да се објекти промовишу , да би сутра били у служби локално економског развоја. Значи, како да један објекат, који има одређену културно-историјску вредност, фактично помогне локално-економском развоју. Nа пр.,  kако да доведе нове туристе, како да реализује нека нова радна места… У том смислу превасходно.“

Партнери на пројекту из Србије су Министарство културе и информисања, општине Жагубица и Деспотовац-територија Ресава –Млава.

 Основно је да се прикупе мишљења свих релевантних заинтересованих страна, везаних за валоризацију материјалне културне баштине на територији општине Жагубица и могућности стављања истих у службу убрзаног локалног економског развоја. Развој заједничке маркетиншке стратегије за повећање инвенстиција у културно наслеђе кроз успостављање нових могућности и инплементацију иновативних образаца управљања, који су способни да уклоне административне, социјалне и економске баријере, између културне баштине и потецијалних инвенститора, општи је циљ пројекта.

Учесници радионице идентификовали су значај који овај објекат културног наслеђа може имати за локалну заједницу и њен развој.

{videobox}http://www.youtube.com/watch?v=oyPV_SxQNFc&feature=youtu.be{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB